Erişilebilirlik

Japonya Irak'a Asker Göndermeye Hazırlanıyor - 2003-12-26


Japonya Irak’ta incelemelerde bulunmak ve gelecek ay bu ülkeye göndereceği daha büyük birlik için hazırlıklar yapmak amacıyla bölgeye bir ekip gönderdi.

Bu, Japonya’nın İkinci Dünya Savaşından bu yana ülke dışındaki en büyük askeri operasyonu olacak.

Japon halkı Irak’a asker göndermeye karşı çıkıyor. Nedeni ise hem can kaybı hem de Japonya’nın terörist saldırılara hedef olması ihtimali...

Japonya, Katar ve Kuveyt’e öncü bir ekip gönderdi. Japon askeri heyetinin görevi, bölgedeki güvenlik durumunu yerinde değerlendirmek ve Ocak ayındaki asker gönderme işlemi için hazırlıklar yapmak olacak.

Japonya’nın savaş sonrası hazırladığı anayasaya göre aslında ülkenin uluslar arası çatışmalarda güç kullanmasını yasaklıyor. Bu yüzden, Irak’a asker göndermek için yeni bir yasa çıkartıldı ve Japon askerlerinin cephe gerisinde görev yapmalarına olanak sağlandı. Japon askerleri silah taşıyacaklar, ancak bunu yalnızca kendilerini korumak için kullanacaklar. Japonya Hükümet Sözcüsü Yasuo Fukuda, üslendikleri görevin amacını bugün düzenlenen bir basın toplantısında açıkladı:

Fukuda, hükümetin Irak’ın yeniden yapılandırılmasına ve insani yardım çalışmalarına önemli katkı yapmak istediğini söyledi. Ve gönderilen birliğin bu amaçla kullanılacağını vurguladı.

Aslında asker gönderme konusu Japonya’da aylardır üzerinde çalışılan ve tartışılan bir konu... Birçok Japon, ülkelerinin terörist saldırılara hedef olmasından endişe ediyor. Diğer bir endişe de Irak’ta Japon askerlerinin ölmesi. İkinci Dünya Savaşından bu yana çatışma sırasında hiçbir Japon askeri ölmedi...

Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, asker göndererek, Amerika’nın Irak’ı istikrara kavuşturma çabalarına destek vermenin önemini vurguladı. Japonya, Amerika’nın ardından en büyük mali desteği sağlayarak, Irak’ın yeniden inşasında kullanılmak üzere hibe ve borçtan oluşan 5 milyar Dolarlık yardım yaptı.

Japonya Savunma Bakanlığı bölgeye ayrıca zırhlı araçlar, 6 savaş gemisi ve sekiz uçak da gönderecek. Japonya, birinci Körfez Savaşında para göndermiş ancak asker desteği sağlamamıştı. Bu kez Kouzimi’nin yalnızca para vermekten daha fazlasına yapmaya kararlı olduğu kaydediliyor.

XS
SM
MD
LG