Erişilebilirlik

Türkiye'de Terör Saldırısı Düzenleneceği İstihbaratı Basına Sızdı  - 2003-12-24


Türkiye’de polis, ülkeye, İran ve Suriye'den gelen teröristlerin Amerika, İsrail, ve diğer Batılı çıkarlara, ya da İstanbul’un en popüler bir alış-veriş merkezine intihar saldırısı düzenleyeceğinden kaygı duyuyor.

Emniyet birimleri, güvenlik önlemlerini artırarak daha dikkatli olunması için çok sayıda büyük şirket ile bankanın yetkililerine uyarı yaptı.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, güvenlik birimlerinin uyanık olmasını vurgulayan iç yazışmanın basına sızması üzerine, terör saldırısı hazırlığıyla ilgili sağlam istihbarat elde edildiğini açıkladı. Emniyet Müdürü, güvenlik güçlerinin daha dikkatli olmalarını ve önlemlerini daha üst düzeyde almalarını hedeflediklerini belirtti.

Amerikan haber ajansı Associated Press’in bir kopyasını elde ettiği, Emniyet Müdürlüğü’nün istihbarat bilgilerine ilişkin resmi iç yazışma 22 Aralık tarihini taşıyor.

Kasım ayında İstanbul’daki iki sinagog ile İngiliz Başkonsolosluğu ve Londra merkezli HSBC Bankası’na bomba yüklü araçlarla intihar saldırıları düzenlenmişti. Terör saldırılarında intihar eylemcileri dahil 62 kişi ölmüştü.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün iç yazışmasında, "İran ve Suriye'den gelen teröristlerin Türkiye'de üçüncü bombalama eylemi yapacakları” bilgisine ulaşıldığı belirtiliyor.

İngiliz Reuters ajansı da, İstanbul Emniyet Müdürü’nün yanısıra üst düzey iki polis görevlisinin imzalarını taşıyan belgede, “teröristlerin 15 ve 20 Kasım 2003 tarihlerinde düzenlenen bombalı saldırılar benzeri eylemlere hazırlandığı yolunda bilgi alındığının” yazıldığını haber verdi.

Belgede, saldırıları gerçekleştirecek bazı teröristlerin Suriye’den Türkiye’ye giriş yaptığına, diğerlerinin ise girmeye hazırlandığına dikkat çekiliyor.

Teröristlerin hedefleri arasında Batılı kuruluşların yanı sıra İstanbul’daki popüler ve kalabalık bir alış-veriş yeri olan Ak Merkez’in bulunduğu bildirildi.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, uyarı yazısının emniyet tarafından bazı özel güvenlik birimlerine tebliğ edildiğini, bunun bir hata olduğunu ve buna ilişkin soruşturma başlatıldığını söyledi. Söz konusu belgeyi özel şirketlere dağıtan baş komiserin görev yerinin değiştirildiği açıklandı.

Amerikan hükümeti, ülkede terörist saldırı tehlikesine karşı alarm düzeyini, 21 Aralık Pazar günü yükseltmiş ve beş dereceli alarm listesinde baştan ikinci sıradaki, turuncu renkle ifade edilen "yüksek" düzeyine çıkarmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Pazartesi günü bu konuda sorulara yanıt verirken El Kaide örgütünün sadece Amerika'da değil, dünyanın başka yerlerinde de saldırı yapabileceğini söylemiş ve bu yerler arasında Türkiye'yi de saymıştı. El Kaide'nin çoğu kez, vurduğu yerlerde yeniden saldırdığını belirten Boucher, bu nedenle Basra Körfezi ülkeleri ve Türkiye'yle ilgili kaygılar olduğunu belirtmişti.

Amerikan yönetimi Pazar günü terör alarmı düzeyini yükseltirken bütün dünyadaki Amerikan elçiliklerine gönderdiği uyarıda, Orta Doğu bölgesinde, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, Avrupa'da ve İstanbul'da son zamanda girişilen terörist saldırıları hatırlatmıştı.

Bu uyarıda, Amerikan vatandaşlarının, sözü edilen yerlerde terörist saldırıya hedef olabilecekleri ve son derece uyanık olmaları gerektiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Boucher, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bütün dünyada güvenlik durumunu yakından izlediklerini, muhtemel saldırılar hakkında belirgin ve güvenilir istihbarat aldıkça bu bilgiyi paylaşacaklarını da söyledi.

XS
SM
MD
LG