Erişilebilirlik

Terörist Örgütler Listesinde 36 Gurubun Adı Var - 2003-12-24


Amerika, Hindistan’ın Keşmir bölgesine saldırılar düzenlemekle suçlanan Pakistan’daki iki İslamcı militan grubu, terörist örgütler listesinde iki yıl daha tutacağını açıkladı. Leşker-i Taibe ve Yeyş-el Muhammed, 2001 yılında Hint parlamentosuna düzenlenen saldırıdan da sorumlu tutuluyor.

İki terörist örgütle ilgili karar Dışişleri Bakanı Colin Powell tarafından verildi ve Federal Gazetede yayınlandı.

Bu iki örgüt ilk kez, 2001 yılında Hindistan Parlamentosuna düzenlenen ve 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırısının ardından Dışişleri Bakanlığının terörist örgütler listesine alınmıştı. Hindistan’daki saldırıdan sonra Pakistan’la ilişkiler gerginleşmiş ve iki ülke savaşın eşiğine gelmişti.

Terörist ilan edilen gruplara Amerikan vatandaşlarının bağış yapması yasaklanıyor, örgütlerin Amerika’daki mal varlıkları dondurulabiliyor ve üyelerine Amerika’ya girmesi yasaklanıyor.

Bakan Powell, bu uygulamanın iki terörist örgüte bağlı yan grupları da kapsadığını söyledi. Powell, mali yaptırımların, 2001 yılındaki terörist saldırılarından sonra Başkan Bush’un yayınladığı talimatla genişletildiğini anımsattı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Bakanın, örgütlerin son iki yıldaki faaliyetlerini gözden geçirdikten sonra karar verdiğini belirtti.

Şu anda Dışişleri Bakanlığının terörist gruplar listesinde 36 örgüt bulunuyor. Listede, Türkiye’de faaliyet gösteren DHKPC, PKK-KADEK ve Hizbullah da var.

Dışişleri Bakanlığı Nisan ayında yayınladığı küresel terör raporuna göre, Yeyş-el Muhammed örgütü Pakistanlı ve Keşmirlilerden oluşan birkaç yüz silahlı militana sahip. Grubun Hintli hedefler dışında Pakistan’daki Hıristiyanlara karşı da saldırılar düzenlediği sanılıyor.

Rapora göre el-Kaide’ye yardım ettiğine inanılan Leşker-i Taibe’nin de yüzlerce silahlı destekçisi var ve bunlar Hindistan’ın Keşmir bölgesindeki kamplarda eğitim görüyor. Örgütün Hindistan-Pakistan sınırında güvenlik kuvvetlerine karşı saldırılar düzenlediği ve 2002 yılı Mayısındaki bir saldırıda 36 Hintli askeri öldürdüğü sanılıyor.

XS
SM
MD
LG