Erişilebilirlik

Kıbrıs'ta Seçim Sonrası Uzlaşma Turları Sürüyor - 2003-12-23


14 Aralık seçimlerinden beri bir hükümet kurulamayan Kuzey Kıbrıs'ta, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve parlamentoya girmeye hak kazanan siyasi parti liderleri arasındaki ikinci tur görüşmeler başladı.

Denktaş'la bir araya gelen Cumhuriyetçi Türk Partisi Lideri Mehmet Ali Talat, görev verilmesi durumunda hükümeti üç-dört gün içinde kuracağını söylerken, parlamentodaki çözümsüzlüğü aşmak için milletvekilli transferi düşüncesine de yeşil ışık yaktı. Ulusal Birlik Partisi Lideri Derviş Eroğlu ise, Denktaş'la yaptığı görüşmenin ardından, Annan Planı'nın müzakere edilebileceği yolunda ılımlı işaretler verdi.

Öte yandan, Ankara'da konuyla ilgili yeni gelişmeler var. Türkiye Kıbrıs ve Avrupa Birliği konularını görüşmek üzere, Avrupa Birliği ülkelerinde görev yapan büyükelçilerini Ankara'ya çağırdı.

Kuzey Kıbrıs’taki son gelişmeleri dikkatle izleyen Türkiye, Avrupa Birliği’nde görev yapan büyükelçilerini Ankara’ya çağırdı. Büyükelçilerin, Kıbrıs konusu ve Avrupa Birliği ilişkilerinde gelinen son noktayı görüşmek üzere 24 ve 25 Aralık tarihlerinde olağan bir toplantıda bir araya gelmeleri bekleniyor. Ankara’daki bu toplantıya, Avrupa Birliği ülkelerindeki Türk büyükelçilerinin yanı sıra, bazı önemli başkentlerdeki büyükelçilerin ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler nezdindeki daimi temsilcisinin de katılacağı bildirildi.

Öte yandan dün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün aksi yönde uyardığı ve Kuzey Kıbrıs’ta yaşanan siyasi çözümsüzlüğü aşmak amacıyla, diğer partilerden milletvekili transferi yapılması yönündeki düşünce, Ada’da destek bulmaya başladı. Hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la ikinci tur görüşmelerde bir araya gelen Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, milletvekili transferine yeşil ışık yaktı. Gelecek Mayıs’a kadar Kıbrıslı Türklerin çözüm istediğini ve bu çözüm isteğinin parlamentodaki sağ partilerde de yaygın olduğuna dikkati çeken Talat, bunun sağ partilerde çatlağa yol açabileceğini ve bu partilerden milletvekili transferinin söz konusu olabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, önceki açıklamasında, milletvekili transferi yerine Kuzey Kıbrıs’ta geniş tabanlı bir hükümetin kurulmasını önermişti. Bununla birlikte CTP Lideri Talat, en büyük rakibi Ulusal Birlik Partisi dışında, parlamentodaki diğer bütün partilerle koalisyona gidebileceğini belirtti. “Görev verilirse üç-dört gün içinde hükümeti kurabiliriz,” diyen Talat, Annan planı dışında başka bir formül olmadığını ve 2004’te Avrupa Birliği’ne girmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Denktaş’la görüşme yapan ikinci siyasi parti lideri ise, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Derviş Eroğlu oldu. Mehmet Ali Talat’ın açıklamalarını yanıtlayan Eroğlu, partisinde transfer olasılığının söz konusu olmadığını kaydederken, Annan planının müzakere edilebileceği yönünde ılımlı açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Ada’yı yeniden birleştirme yönündeki planını olduğu gibi kabul edemeyeceklerini belirten Eroğlu, planın tüm unsurlarıyla müzakere edilebileceğine inandığını kaydeti.

Rauf Denktaş parlamentoya girmeye hak kazanan diğer iki partinin liderleriyle de görüştü. Yarın ise, seçimlerde en çok oy alan iki partinin liderinin yeniden bir araya gelerek görüşmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG