Erişilebilirlik

Parmakizi Uygulaması Başlıyor - 2003-12-23


Bush Yönetimi, Amerika’ya gelecek yabancıların kimliklerinin belirlenmesinde yeni bir güvenlik sistemi uygulamaya başlıyor.

11 Eylül’den sonraki dönemde en rahatsız edici konuların başında, Amerikan konsolosluklarından vize alan kişilerle, Amerika’ya gelen kişilerin kimliklerinin gerçekte aynı olup olmadığını belirlemek geliyor. Yetkililer, yabancıların kimlik değiştirerek ülkeye sızmaya çalışan teröristler olmasından çok kaygı duyuyor.

Bu yüzden uygulamaya konulan yeni kurallara göre, Ocak ayının beşinden itibaren, vize başvurusunda bulunan herkesin Amerikan konsolosluklarında fotoğrafları çekilecek ve parmak izleri alınacak. Fotoğraf ve parmak izi bilgileri bir bilgi bankasına girilecek ve yabancılar Amerika’ya giriş yaparken bu bilgileri karşılaştırma imkanı olacak.

Amerika İç Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Asa Hutchinson, ziyaretçilerin fotoğraflarının çekileceğini ve parmak izlerinin dicital bir yöntemle alınacağını belirtiyor. Yetkili, tarihte ilk kez biyo-metrik denilen bu bilgiler sayesinde ziyaretçinin kimliğinin kesin olarak belirlenebileceğini söylüyor.

Amerika-ziyaret programı adı verilen uygulama hangi ülkeden gelirse gelsin herkese uygulanacak. Hutchinson, ziyaretçilerin ülkeden ayrılırken de kimlik kontrolünden geçeceklerini ve vize sürelerini aşıp aşmadıklarının belirleneceğini söylüyor.

Program ilk olarak 115 havaalanıyla bazı limanlarda uygulanmaya başlayacak. 2006 yılında uygulamaya Kanada ve Meksika’dan kara yoluyla gelenler de dahil edilecek.

Hutchinson, ziyaretçilerin karşılıklı vize uygulamasının olmadığı ülkelerden geliyorlarsa parmak izi alınmayacağını söyledi. İç Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı bu işlemlerin çabuk yapılabilmesi için her türlü önlemin alındığını kaydetti.

Yetkili, ziyaretçilerin ilk gelişlerinden sonra yeni uygulamanın kendilerine zaman kazandırdığını bile göreceklerini belirtti. İlk gelişinde vize süresine uygun olarak dönen ziyaretçi, bir dahaki gelişlerinde vize konusunda sorunla karşılaşmayacak.

İç Güvenlik Bakanlığı yetkilisi Hutchinson, Amerika’nın yabancıları ağırlamaktan memnun olduğunu ancak, terör kaygısıyla ülkeye giren yabancıların kimliğini kesin olarak bilmek istediklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG