Erişilebilirlik

Putin Mart Seçimlerinde Rakipsiz - 2003-12-22


Rusya’nın iki liberal partisi, Mart ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday göstermeme kararı aldı.

Her iki parti de, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin yönetiminde, Rus muhalefetinin başarılı olma şansı bulunmadığını belirtti.

İki liberal parti, aday göstermeme kararını, son seçimlerde Putin’i destekleyen partilerin kazandığı büyük zaferi değerlendirdikleri haftasonu toplantısında açıkladı.

Yabloko ve Sağ Güçler Birliği bu seçimlerde ağır yenilgiye uğramış ve yüzde 5 barajını aşamayarak parlamentoya milletvekili sokamamıştı.

Parti yetkilileri bu sonucun alınmasında, seçimler öncesinde birleşememelerinin etkisi olduğunu vurguladı. İki partinin yetkilileri, yenilginin arkasında yatan asıl nedenin Kremlin’in Rus Politikasındaki büyük etkisi olduğunu belirtti.

Rusya’da bütün televizyon kanalları devlet kontrolunda, bu yüzden Putin’i destekleyen adaylar ekranlara daha fazla geldi ve medya desteği gördü. Muhalefetteki adaylarsa eleştirilere maruz kaldı ve teknik nedenler öne sürülerek televizyon ekranlarından mahrum bırakıldı.

Rusya’da seçimleri boykot etmek kanunla yasaklandığı için iki liberal parti yalnızca aday göstermeyeceklerini açıklamakla yetindi.

Son seçimlerde Komünistler de büyük kayba uğradı. Bunda Kremlin’in komünistleri zayıflatmak içini kurduğu iddia edilen Anayurt Partisinin kazandığı oy oranı etkili oldu.

Geçtiğimiz hafta Komünist lider Gennady Zyuganov, Rusya’daki siyasi ortamı protesto etmek için Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı.

Zyuganov 1996 ve 2000 yılı seçimlerinde muhalefetin en güçlü adayıydı. Komünist liderin seçime girmemesi durumunda Mart ayında Putin karşısında neredeyse hiç rakip kalmamış olacak...

XS
SM
MD
LG