Erişilebilirlik

Telaviv, Viyana İle Yeniden Diplomatik İlişki Kuruyor - 2003-12-22


İsrail, Avusturya ile yeniden diplomatik ilişki kuruyor.

Avusturya’da dört yıl önce aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin koalisyona girmesi üzerine İsrail Avusturya’yla ilişkilerini kesmişti.

İsrail dün Avraham Toledo’yu Avusturya büyükelçiliğine atayacağını doğruladı.

Büyükelçi, 2000 yılında Avusturya’da Jörk Haider’in aşırı milliyetçi Özgürlük Partisi hükümete girince geri çağrılmıştı.

Yahudi karşıtlığı ve Nazi sempatizanı olmakla suçlanan Haider, bu suçlamaları reddediyor.

Özgürlük Partisi’nin koalisyona girmesine Avrupa Birliği de tepki göstermiş, bazı yaptırımlar uygulamış ancak aylar sonra yaptırımları kaldırmıştı.

Toledo, İsrail’in son kararında, Avusturya Hükümetinin Nazi dönemi kurbanlarına tazminat ödeme kararının etkisi olduğunu söyledi.

Büyükelçi Toledo, Nazi döneminde olanların ve Avusturya’da yaşananların sorumluluğunu Avusturya hükümetinin bir ölçüde üzerine aldığına inandığını belirtti. Son seçimlerde Özgürlük Partisi’nin oyları yüzde 27’den yüzde 10’a hatta Kuzey Avusturya seçimlerinden sonra yüzde 8’e düştü.

Haider ise Özgürlük Partisi’nin genel başkanlığından ayrıldı ancak Carinthia eyaleti valiliğini sürdürüyor. Gözlemciler, Haider’in bu koltuğu da gelecek yılki seçimlerde kaybedebileceğini belirtiyor.

Sağcı lidere halk desteği azalırken Haider’in seçilebilmek için diğer partilerden yardım görme olasılığı da bulunmuyor.

Aşırı sağcı lider Haider, geçtiğimiz hafta Başkan Bush’u Saddam Hüseyin’e benzeterek yeniden şimşekleri üzerine çekmiş ve İsrail için de diktatörlük benzetmesinde bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG