Erişilebilirlik

Kerkük'te Kürtler Gösteri Düzenledi - 2003-12-22


Kerkük’te gösteri yapan binlerce Kürt, petrol zengini kentin Kürtler için oluşturulacak özerk bölgeye dahil edilmesini istedi.

Gösteri, Kuzey Irak’taki iki büyük Kürt örgütü olan Kürdistan Yurtseverler Birliği ile Kürdistan Demokrat Partisi’nin, ortak hükümet kurma planlarını ilan etmelerinin bir gün sonrasına denk geldi. İki parti, Irak Geçici Hükümet Konseyi’ne, anayasa çalışmaları sona ermese bile, 2005’ten itibaren Irak’ta federal bir yönetim kurulmasını teklif etmişlerdi. Kerkük’te Kürtlerin yanı sıra, Türkmenler, Araplar ve Süryaniler yaşıyor.

Bu arada Irak’taki Amerikan ordu yetkilileri, Suriye sınırı yakınlarındaki bir köyde bir eve düzenlenen baskında bir kadının öldüğünü, ikisinin de yaralandığını açıkladı. Iraklı kadının evin çelik kapısını açmak üzere kullanılan patlayıcılar nedeniyle öldüğü bildirildi.

Irak Yüksek Eğitim Bakanı Zayid Abdül Rezzak da Bağdat’taki teknik üniversitede görev yapan üç bilim adamının sorgulanmak üzere Amerikan askerlerince gözaltına alındığını söyledi.

XS
SM
MD
LG