Erişilebilirlik

Kaddafi'nin Tartışmalı Geçmişi - 2003-12-20


Arap ülkelerinde en uzun süre iktidarda kalmayı başaran Libya lideri Muammer Kaddafi, subay olduğu yıllarda Kral idris’i askeri bir darbeyle düşürerek 1969 yılında ülkenin başına geçti.

Yerlere kadar pelerinli giysileri, çöl çadırlarında düzenlediği toplantılarla alışılmışın dışında davranışlar sergileyen Kaddafi, ülkenin takvimini ve ayların adını değiştirerek bir döneme damgasını vurdu.

Ancak Kaddafi 1973’de komşusu Çad’ı işgal etti. 1979’da da başkent Trablusgarp’da bir çete İran İslami devrimini desteklemek amacıyla Amerikan Elçiliği’ni yağma etti.

1986’da Berlin’de bir diskoteğe yapılan ve Amerikalı bir askerle bir Türk kadının öldüğü bombalı saldırıdan Libya sorumlu tutuldu. Bundan iki yıl sonra Libyalı bir ajanın Pan American uçağına yerleştirdiği bomba, iskoçya’nın Lockerbie kenti üzerinde düştü ve 270 kişi öldü.

Kaddafi son zamanlarda kötü imajını yumuşatma çabasına girmişti. 1999’da iki Libyalı’nın Lockerbie olayıyla ilgisi dolayısıyla mahkemeye çıkmasına izin veren lider, ertesi yıl da Filipinler ve Cezayir’de İslamcı militanlar tarafından esir tutulan rehinelerin serbest bırakılması için arabuluculuk yaptı.

XS
SM
MD
LG