Erişilebilirlik

Avrupa Konseyi Kıbrıs İçin Umutlu - 2003-12-20


Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer, Kuzey Kıbrıs’ta geçtiğimiz Pazar günü yapılan seçimlerde Kıbrıslı Türk seçmenin Mayıs ayında Avrupa Birliği’ne girme isteğini ortaya koyduğunu söyledi.

Schwimmer, 29 yıldır süren bölünmüşlüğe çare arayan herkesin umutlu olması için nedenler bulunduğunu vurguladı:

Genel Sekreter, Türk toplumunun barış, uzlaşma ve birlik vadeden kararından sonra kimsenin karamsar olmak için nedeni bulunmadığını, çözüm için istek ve kararlılığın bulunduğunu, fırsat penceresinin hala açık olduğunu belirtti.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Genel Sekreter, kaybedecek zaman olmadığını, Avrupa Konseyi’nin Kıbrıs’ta çözüme ulaşılması için her türlü teknik ve siyasi desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti.

Kıbrıs’ta Pazar günü yapılan seçimler sonunda, Annan Planını destekleyen partilerle desteklemeyenler parlamentoda eşit sayıda sandalye kazandı.

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Annan Planı olarak bilinen taslağa şiddetle karşı çıkıyor, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasını istiyor.

Kıbrıs konusunda devam eden anlaşmazlık, Avrupa Parlamentosu’nun birçok üyesini endişelendiriyor. Parlamento üyesi Charles Tannock, seçimlerden muhalefetin tam bir zaferle çıkmamış olmasının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirtiyor.

Tannock, bu seçimlerde Denktaş’ın tam bir yenilgiye uğramasını ve bunun sonucunda adanın Federal bir yapı altında bütün olarak hızla Avrupa Birliği’ne girmesini beklediğini söyledi.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk tarafı adadaki bölünmüşlüğe çözüm önerilerini gelecek hafta yapılacak görüşmeler sırasında açıklayacak.

Annan Planı üzerinde, Mayıs ayına kadar bir anlaşmaya varılamaması durumunda, Rumların bulunduğu adanın güneyi Avrupa Birliği’ne girerken, Türklerin oturduğu Kıbrıs’ın kuzeyi birliğe giremeyecek ve adayı ikiye ayıran yeşil hat, Avrupa Birliği’nin yeni sınırı haline gelecek.

XS
SM
MD
LG