Erişilebilirlik

Terör Zanlılarına Yapılan Muamele Tartışılıyor - 2003-12-19


Beyaz Saray, iki ayrı federal mahkemenin, terör zanlıları konusunda yönetimin yetkilerini kısıtlayan kararlarına itiraz etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan , San Francisco’daki mahkemenin ülke dışında gözaltında tutulan yabancı uyruklular hakkında karar verme yetkisi olmadığını söyledi.

Mahkeme dün, Guantanamo Üssü’ndeki terör zanlılarının, avukat tutmaya ve davalarının Amerikan yargı sisteminde görülmesini istemeye hakları olduğuna karar vermişti. Bush yönetimi bu kişilerin ülke dışında yakalandıklarını ve dışarıda hapiste tutulduklarını öne sürerek, tutukluluk süresinin sınırsız olarak uzayabileceğini savunuyordu.

Beyaz Saray yetkilileri, terör suçlamasıyla gözaltında tutulan Jose Padilla’nın serbest bırakılmasına karan veren New York mahkemesinin bu görüşüne de itiraz etti. Mahkeme, federal hükümetin Amerikan vatandaşı olan Padilla’yı “düşman savaşçı” sınıfına sokamayacağı sonucuna varmış; Başkan Bush’un bir Amerikan vatandaşını ancak Kongre’nin onayıyla “düşman savaşçı” ilan edebileceğini bildirmişti.

Beyaz Saray karar için temyiz başvurusunda bulunacağını açıkladı.

XS
SM
MD
LG