Erişilebilirlik

Avusturalya Çanakkale'yi '1 Numaralı Tarihi Yer' Seçti - 2003-12-19


Avusturalya hükümeti Çanakkale Yarımadasındaki Anzak Koyunu, tarihi önem taşıyan ulusal yer olarak seçti. Tarihi Çanakkale Savaşı’nda Avusturalya birliklerinin yenilgiye uğratıldığı yer olan Anzak Koyu ulusal tarih için önem taşıyan yerler listesinde birinci sırada yer aldı.

Avusturalya Başbakanı John Howard Çanakkale’nin birinci sırada yer almasını basına açıklarken, “Türkiye’deki bu toprak parçası, Avusturalyalılar için kendi vatanları kadar büyük önem taşıyor” dedi.

1915 yılında, Çanakkale Boğazı’nı ele geçirmek için İngilizlerle birlikte çarpışan Avusturalya, Yeni Zelanda, Hint ve Senegal kuvvetleri, 8 ay kuşattıkları Türk kuvvetleri karşısında yenilgiye uğramıştı.

Çanakkale Savaşı’nda Avusturalya 25 bin, Yeni Zelanda ise, 2 bin 700 kayıp vermişti. Avusturalya kuvvetlerinden 8 bin 700’ü savaşta, geri kalanı aldıkları yaralar ve hastalık yüzünden ölmüştü. Türk birliklerinin kaybı ise 87 bine yaklaşıyordu.

Avusturalya Başbakanı Anzak Koyu’nu, tarihi önem taşıyan ulusal yer olarak seçerken, Türk hükümetiyle temaslarda bulunduklarını da kaydetti.

XS
SM
MD
LG