Erişilebilirlik

Kosova İçin Sekiz Şart - 2003-12-18


Birleşmiş Milletler yetkilileri, Kosova’nın nihai statüsünün belirlenebilmesi için, bölgede koşulların uluslar arası standartlara uygun hale getirilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Birleşmiş Milletler Kosova’da ilerlemeyle ilgili ilk değerlendirmeyi 18 ay sonra yapacak.

Barış Gücü Operasyonlarından sorumlu Birleşmiş Milletler Genel Sekreter yardımcısı Jean-Marie Guehenno, Kosova için belirlenen 8 standardın, bölgenin nihai statüsünün belirlenebilmesi için esas olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler tarafından bu ay başında kaleme alınan standartlar, açık, adil ve düzenli olarak seçim yapılmasını, özgür bir basın ve adil ve işler bir adalet sistemi öngörüyor.

Kosova, 1999 yılında NATO’nun hava operasyonları sonucu Sırp ve Yugoslav güçlerinin bölgeden ayrılmasından sonra, Birleşmiş Milletler tarafından yönetiliyor.

Güvenlik Konseyi’ne bilgi veren Guehenno, ilerleme için herhangi bir takvim belirlenmediğini ancak, öngörülen standartlara ulaştıktan sonra Kosova konusunda karar verilebileceğini vurguladı.

Guehenno, farklı etnik topluluklardan oluşan Kosova’da, bu standartların yerine getirilmesinin bölgede yaşam kalitesini arttıracağını ve bunun da demokrasi için ön koşul olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler yetkilisi, son iki ay içinde suç oranının artmasının Kosova’nın en büyük zayıflıklarından biri olduğunu söyledi. Polislere karşı saldırılar artarken, geçtiğimiz ay iki polis memuru öldürüldü.

Guehenno, Kosovalı yetkililerden Belgrad’daki Sırplarla daha iyi bir diyalog için çalışmalarını da istedi. Birleşmiş Milletler Yetkilisi, Priştine’yi bu konuda yeterli çaba göstermemekle suçladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne konuşan Sırbistan Büyükelçisi Dejan Sahoviç, Belgrad’ın standartları genel olarak desteklediğini, ancak planın Sırp liderler arasında alarm çanları şeklinde algılandığını vurguladı.

Sahoviç, belgenin Kosova’nın çok etnikli bir toplum öngören yapısına uymadığını söyledi.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Negroponte de, ilerleme sağlanmadan, Kosova’nın nihai statüsüne ilişkin hiçbir görüşme yapılmaması gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG