Erişilebilirlik

Tahran Demokrasi Taraftarlarını Tutukluyor - 2003-12-18


İranlı Amerikalıların oluşturduğu bir insan hakları gurubu, İran’da son dönemde tutuklanan demokrasi taraftarlarının sayısının arttığını bildirdi. Demokrasi Savunucuları Milli Koalisyonu adlı örgüt, New York’ta düzenlediği basın toplantısında, Birleşmiş Milletler ve Batı dünyasına çağrıda bulunarak, İran’daki İslamcı rejimin uygulamalarının kınanmasını istedi.

İnsan hakları grubu, İran hükümetini öğrencilere, kadınlara ve etnik azınlıklara karşı kötü muamele ettiği gerekçesiyle suçladı. Grup, Tahran’da işkence sonucu ölen Kanadalı kadın gazeteciyi de bu tür kötü muameleye örnek olarak gösterdi.

Ulusal Koalisyonun başkanı Haydar Akbari, giderek destek kaybeden İran Hükümetinin yaptıklarını tüm dünya kamuoyuna duyurmak istediklerini söylüyor.

Akbari, rejimin giderek kan kaybettiğini ve ülkedeki durumun giderek daha kötü bir hal aldığını vurguladı. Akbari, İran’daki öğrenci eylemlerindeki artışın, baskının artması sonucu olduğunu da belirtti.

Remy Alappo bir barış gönüllüsü ve Zehra Kazımi’nin de arkadaşı... Kanadalı gazeteci Kazımi, 23 Haziran’da Tahran yakınlarındaki Evin Cezaevi dışındaki öğrenci gösterilerini fotoğraflarken tutuklandı ve işkence sırasında öldü. Alappo, Kazımi’nin ölümünün, İran hükümetinin özgür basını susturma politikasının bir sembolü olması gerektiğini söyledi.

Alappo şöyle konuştu: “Kazımi’yi tutuklayan polis onu 77 saat sorguya çekti. Kazımi, 11 Temmuz günü, Tahran hastanesinde öldüğü zaman başında bir nöbetçi bekliyordu. Kanada hükümeti başta olmak üzere uluslar arası toplum İran’a, soruşturma yapması için baskı yaptı ancak İran hükümeti işbirliğini reddetti. 11 Temmuz ile 16 Temmuz arasında, uluslar arası toplum, İran’ın en üst düzey yetkililerinin yalan ve aldatmacalarına tanık oldu.”

Kasım ayında, Birleşmiş Milletler’de insan haklarıyla ilgili bir komisyon, Kanada’nın hazırladığı ve İran’daki insan hakları ihlallerine, işkence ve ifade özgürlüğünü engellemeye yönelik faaliyetleri kınayan tasarıyı kabul etti.

İran ise bu iddiaları reddediyor ve vatandaşlarının insan haklarına saygı gösterdiğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG