Erişilebilirlik

Motorlu Uçuşun 100. Yılı - 2003-12-17


Wilbur ve Orvillle Wright kardeşlerin 17 Aralık 1903’te gerçekleştidikleri ilk motorlu uçuşun yüzüncü yıl kutlamaları Kitty Hawk’ta sağnak yağış altında yapıldı.

Başkan Bush’un katıldığı bu sabahki tören yoğun yağmur nedeniyle beklenilenden kısa sürdü. Sabah başkanın konuşmasını dilemek için çok erken saatlerde tören alanını doldurmaya başlayan binlerce Amerikalı, toprak zeminin ağır çamura dönüşmesiyle zor anlar yaşadı.

Tören alanındaki iki dev ekranda Wright kardeşlerin yaşamıyla ilgili bir belegeselin gösterilmesinin ardından İçişleri Bakanı Gale Norton bir konuşma yaptı.

Bakan konuşmasında Wright kardeşlerin başarılarının Amerika için büyük anlam ifade ettiğini söyledi. Geçen yüzyıl içinde çok şeyin değiştiğine dikkat çeken İçişleri Bakanı, bugün Amerika’daki tüm havaalanlarından hergün 168 bin uçağın havalandığını kaydetti.

Kısa konuşmasının ardından Başkan Bush’u kürsüye davet eden Bakan Norton, başkanın Texas Ulusal Hava Güvenlik Birimi’nde pilotluk yaptığını hatırlatarak binlerce Amerikan pilotu adına kendisini sunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Bush şöyle dedi:

"İnsanoğlu uçmaya devam ettikçe Wright kardeşleri anmaya devam edeceğiz. Wright kardeşlerin icadı sadece Amerika’ya değil tüm dünyaya aittir. Amerikalılar havacılıkta ve uzay yolculuğunda ne kadar başarılı olduklarını her zaman gösterdi ve bu ulusal özelliğimiz devam ediyor."

Bush törende, kereste ve branda bezi kullanılarak yapılan uçakla 12 saniye süren ilk uçuşun, daha sonra havacılıkla ilgili icatlar için temel oluşturduğunu da söyledi.

Kitty Hawk’ta bugün sona eren 100.yıl kutlamalarının en önemli bölümlerinden biriyse Wright kardeşlerin ilk uçuşuğu gerçekleştirdikleri el yapımı uçağın orjinaline sadık kalınarak yeniden yapılan benzerinin yüzyıl sonra aynı yer ve saatte tekrar uçurulmasıydı.

Ancak, hava muhalefeti nedeniyle geciken uçuş başarılı olamadı.

Bush törende, kereste ve branda bezi kullanılarak yapılan uçakla 12 saniye süren ilk uçuşun, daha sonra havacılıkla ilgili icatlar için temel oluşturduğunu da söyledi.

XS
SM
MD
LG