Erişilebilirlik

İsrail Saddam'a Suikast Planlamış - 2003-12-17


1991 yılında Körfez Savaşı’nda Irak’ın İsrail’e fırlattığı füzelere karşılık, İsrail’in Saddam Hüseyin’e suikast planladığı iddia edildi. Plana ilişkin bilgiler İsrail gazetelerinde yayınlandı.

İsrail Medyası, Saddam Hüseyin’in, kayınpederinin Tikrit’teki cenazesine katıldığı sırada öldürülmesinin planlandığını yazdı. Buna göre İsrail ordusunun en iyi askerlerinden seçilmiş özel bir birlik gizlice Irak’a girecek ve yine özel olarak tasarlanmış roket ve silahlarla suikasti gerçekleştirecekti.

İsrail özel timi, görevi gereği ölünceye kadar savaşacak, gerekirse intihar edecek, ancak teslim olmayacaktı. Ancak plan hiçbir zaman uygulamaya konmadı.

Tatbikat sırasında bu görevi üstlenen askerlerin üzerine yanlışlıkla füze atıldı ve beş asker öldü.

Necef çölündeki tatbikat, Genelkurmay Başkanı Ehud Barak dahil üst düzey İsrailli komutanlar tarafından da izleniyordu. Daha sonra gazetelerde Barak’ın da tatbikat sırasında çölde olduğu yazılmış ve Saddam Hüseyin’e suikast düzenleneceği söylentileri yayılmıştı.

İsrail hükümetinin çabalarıyla, çöldeki kazayla ilgili haberin ayrıntıları hiçbir zaman medyada yayınlanmadı.

Ancak Saddam Hüseyin’in yakalanmasıyla çöldeki kaza haberiyle ilgili sansür da kaldırıldı. İsrail’in Maariv gazetesiyle İsrail Ordu radyosu, sansürün kalktığı haberini verdi.

İsrail hükümetinin, çok riskli olduğu ve Irak’ı biyolojik silah kullanmaya itebileceği için suikastı onaylamadığı belirtildi.

Körfez Savaşı sırasında Saddam Hüseyin, İsrail’e 40 Scud füzesi fırlatmıştı. İsrail’inse misilleme amacıyla bu suikastı planladığı iddia ediliyor.

XS
SM
MD
LG