Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi Irak'ı Görüşüyor - 2003-12-16


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Irak’ın geleceğini görüşmek üzere toplandı.

Saddam Hüseyin’in nasıl ve nerede yargılanacağı, ölüm cezasına çarptırılıp çarptırılmayacağı konusu ise büyük tartışma konusu olmayı sürdürüyor.

Genel Sekreter Kofi Annan, Saddam Hüseyin’in korkunç suçlar işlemiş de olsa, ölüm cezasına çarptırılmaması gerektiğini söyledi. Annan, Birleşmiş Milletler’in ölüm cezasını desteklemediğini ve kurumun oluşturduğu mahkemelerin de bu cezayı vermediğini vurguladı. Genel Sekreter, bundan sonra da ölüm cezasını desteklemeyeceklerini bildirdi.

Irak Yönetim Konseyi'nin bu ayki Başkanı, Şii din adamı Abdül Aziz el Hakim ise Saddam Hüseyin’in idam edilmesini istiyor.

Güvenlik Konseyi’nin bugünkü oturumunda geçici yönetimin Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de bir konuşma yaptı. Zebari, Konsey üyelerine, 2005 yılı Aralık ayında genel seçim yapılmasını da öngören demokrasiye geçiş planını sundu.

Genel Sekreter Kofi Annan, mahkemenin nasıl işleyebileceği üzerine henüz bir çalışma yapmadıklarını ancak, ölüm cezası öngören her mahkemeye muhalefet edeceğini söyledi.

Annan, yargılamanın hukuk düzeni içinde kurulmuş şeffaf bir mahkemede yapılması gerektiğine inandığını ve bu mahkemenin insani hukuk kuralları dahil uluslar arası standartlara da uyması gerektiğini vurguladı.

Annan üzerinde, Birleşmiş Milletler’in Irak’ta Koalisyon’un yanında daha fazla rol üstlenmesine yönelik baskıların artması bekleniyor.

Genel Sekreter, Irak’ta yönetimin Irak halkına devri konusunda Amerika’nın tutumunu açıkça eleştirirken, örgüt personelini yeniden Bağdat’a gönderme konusunda, güvenlik kaygılarını dile getirerek çekinceli davranıyor.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Negroponte, ülkesinin şimdi, Birleşmiş Milletler’in Irak’a daha fazla katkıda bulunması için, daha fazla baskı yapacağını belirtiyor.

Büyükelçi Negroponte, Irak’ın yeniden inşası için gerek Genel Sekreter’den gerekse Konsey’den destek ifadesi beklediklerini, bunun ülkenin daha istikrarlı bir yer haline gelmesi sürecinde siyasi desteği de içermesi gerektiğini vurguladı.

Ancak Büyükelçi Irak konusunda yeni bir Güvenlik Konseyi kararı beklemediklerini, daha önce kabul edilen kararların Birleşmiş Milletler’in Irak’taki rolünü tanımladığını söyledi.

XS
SM
MD
LG