Erişilebilirlik

'Çözümden Yana Olan Partiler Az Farkla da Olsa Kazandı' - 2003-12-15


Amerika Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Türk seçimleriyle ilgili açıklamasında, Kıbrıslı Türk seçmenlerin, soruna geniş kapsamlı bir çözüm bulunmasından yana oy kullandığını belirtti.

Bakanlık Sözcüsü Richard Boucher, soruna çözüm bulunmasını savunan partinin az farkla da olsa çoğunluğu elde ettiğini söyledi.

Sözcü, Amerika’nın, çözüm için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın önerdiği plan üzerinde görüşmeler yapılmasını tercih ettiğini tekrarladı.

Boucher, Amerika’nın Kıbrıs Özel Koordinatörü Büyükelçi Thomas Weston’ın, görüşmeleri yeniden başlatma yollarını araştırmak için Atina, Lefkoşe ve Ankara’ya toplam 6 günlük bir ziyaret için bugün yola çıktığını da bildirdi.

Kıbrıs’ta ise Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş dün yapılan seçimler sonucu hükümet kurulamazsa, iki ay içinde yeni seçimlere gidilebileceğini söyledi. Denktaş’a karşı çıkan partiler dünkü halk oyunun çoğunu almakla birlikte, hükümeti oluşturacak bir meclis çoğunluğu elde edemedi. Seçimlerin hükümet kuracak çoğunluğu hiçbir partiye vermemesi üzerine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tüm partileri, istikrarlı bir hükümet kurmak için işbirliğine davet etti.

Seçimler, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın adanın birleşmesi yönünde hazırladığı plan hakkında bir referandum olarak görülüyordu. Birleşme yanlısı partilerin çoğunluğu alamaması, plan üzerinde gelişme sağlanmasını engelleyecek. Seçimlerde, Denktaş ve taraftarlarının karşısındaki muhalefet, adanın birleşmesini savunmuştu.

XS
SM
MD
LG