Erişilebilirlik

Kızılhaç Saddam Hüseyin'le Görüşmek İstiyor - 2003-12-15


Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, Cenevre sözleşmesi uyarınca Komite temsilcilerinin Saddam Hüseyin’le görüşmesi için davet beklediğini açıkladı.

Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı sözcüsü Florian Westphal, Amerika’nın, diğer savaş esirleri için olduğu gibi Sadam Hüseyin için de Kızılhaç temsilcilerini de devrik Irak lideriyle görüşmek üzere davet etme yükümlülüğü olduğunu söyledi: “Saddam Hüseyin’i de herhangibir savaş esiri veya sivil tutuklu gibi görüyoruz. Cenevre Sözleşmesi’nin koruması altında olan herkesin Uluslararası Kızılhaç Temsilcisi tarafından ziyaret edilme hakkı vardır. Bu sorumluluğumuzu son derece ciddiye alıyoruz ve her zaman söylediğimiz gibi, büromuzda patlayan bombaya rağmen, sorumluluklarımızı yerine getirmeye kararlıyız.”

Kızılhaç, Bağdat’taki merkezinin 27 Ekim’de saldırıya uğramasından sonra, yabancı personelinin büyük bir kısmını geri çekmişti. Sadece uluslararası görevlilerin, savaş esirlerini ve sivil tutukluları ziyaret etmesine izin veriliyor.

Sözcü Westphal, ziyaretin ne zaman nerede ve nasıl gerçekleşeceği konusunda Kızılhaç’la yürütülecek görüşmelerin başlamasının koalisyon güçlerinin tavrına bağlı olduğunu söyledi. Amerikan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ise, Saddam Hüseyin’e Cenevre Sözleşmesi’ne uygun davranılacağını açıkladı. Rumsfeld şöyle dedi: ”Saddam Hüseyin savaş esiri statüsünde sayılıyor ve Cenevre sözleşmesine uygun davranılacak.”

Cenevre Sözleşmesi savaş esirlerine insanca davranılmasını öngörüyor. Uluslar arası Kızılhaç Teşkilatı sözcüsü Florian Westphal, tutukluluk koşullarında gıda, ilaç ve giyecek gibi fiziki ihtiyaçların asgari ölçüde karşılanması gerektiğini belirti.

Westphal, Cenevre Sözleşmesi’nin bir savaş esirinin nasıl yargılanması gerektiğine ilişkin kuralları da belirlediğini hatırlattı: “Öncelikle belirtmeliyim ki, savaş esiri statüsü, bir kişinin savaş suçları ve diğer iddialardan dolayı suçlanmasını ve yargılanmasını dışlamaz. Ancak, savaş esirlerinin aileleriyle iletişim kurma imkanını da düzenler ve bu da genellikle Uluslararası Kızılhaç teşkilatının yardımıyla ve Kızılhaç’ın mesajları aracılığıyla gerçekleşir. Dolayısıyla, savaş esirlerine nasıl muamele edileceğini düzenleyen bir çok hükmü içerir, savaş esirleri için asgari insanca muamele kurallarını düzenlemeyi amaçlar. Yine de bir kez daha vurgulamak gerekir ki, herhangi birine yönelik suçlamaların gündeme getirilmesi ihtimalini ortadan kaldırmaz.”

Iraklı yetkililer ve koalisyon güçleri Saddam Hüseyin’in savaş suçları, insanlığa karşı suç ve muhtemelen başka iddialardan dolayı yargılanacağını belirtmişti.

XS
SM
MD
LG