Erişilebilirlik

Gül: 'Kıbrıs'ta Daha Parlak Gelecek İçin Çalışmamız Lazım' - 2003-12-15


Ankara, Kuzey Kıbrıs’taki seçim sonuçları ve Saddam Hüseyin’in yakalanmasından duyduğu memnuniyetle geçirdi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, KKTC seçimlerinden sonra şimdi artık soğukkanlı düşünmenin zamanı olduğunu belirterek, Kıbrıs’taki tüm taraflar ve Türkiye’nin, Kıbrıs’ın geleceğinin daha parlak olması için el birliğiyle çalışması gerektiğini söyledi. Gül, Japonya’ya hareketinden önce Esenboğa Havaalanı’nda bir soru üzerine, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve meclise giren parti liderleriyle görüştüğünü ve KKTC’nin demokratik yapısının ne kadar sağlam olduğunu gösterdikleri için kendilerini tebrik ettiğini belirtti. Gül, “Şimdi soğukkanlı biçimde düşünme zamanı. Kıbrıs’ın geleceği, Türkiye ile ilişkileri, AB süreci tüm bunları hep beraber değerlendireceğiz. Tabii ki Denktaş’ın görüşlerine önem vereceğiz ve önümüzdeki yolu çizeceğiz.” dedi. Kıbrıs halkının mesajının ne olduğuna ilişkin bir soru üzerine de Gül, halkın şüphesiz ki çözümü arzu ettiğini, bir taraftan da Denktaş’ın, Türkiye’nin görüşlerine önem verdiğini, KKTC’nin hak ve hukukun korunmasını istediğini, dolayısıyla mantıklı, rasyonel bir şekilde görüşmelerin başlamasını arzu ettiğini kaydetti. Türkiye’nin de arzusunun bu olduğunu soyledi.”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da, eşit dağılımlı seçim sonuclarından sonra, uzlaşmadan ve Avrupa Birliği'nden yana ama haklarının korunmasına da taraftar olduğunu söyledi. Denktaş, Ankara ve Atina’nın da görüşmelere katılmasını istedi.

Amerika Birleşik Devletleri‘nin Kıbrıs özel temsilcisi Thomas Weston’un bu hafta içinde, Rauf Denktaş’la görüşmesi bekleniyor.

Öte yandan, Saddam Hüseyin’in dün yakalanmasıyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin, Saddam’ın yakalanması konusunda Irak halkı ve uluslararası camianın memnuniyetini patlaştığı bildirildi. Açıklamada, bundan sonra Irak halkının önünün açıldığı belirtildi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, bu konuda verdiği demeçte, Saddam Hüseyin’in yakalanmasından sonra, Irak’ta demokrasiye daha hızlı bir geçiş olacağına inandiğını söyledi ve Türkiye’nin yanında demokratik bir ülke olmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Ayrıca bugün Türk basını, Saddam Hüseyin’in yakalanması ile ilgili haber ve yorumlarla doluydu.

Yorumlarda, Saddam’dan sonra Ortadoğu’da yeni bir dönem başladığı görüşü büyük ölçüde paylaşıldı.

XS
SM
MD
LG