Erişilebilirlik

'Irak'ta Binlerce Sivil Boşyere Öldürüldü' - 2003-12-12


İnsan Hakları Gözlem Örgütü, koalisyon kuvvetlerinin Irak’ta parça tesirli bomba kullanmalarından ötürü, en az bin sivilin boş yere öldüğünü bildirdi.

Merkezi New York’ta bulunan örgütün Perşembe günü yayınladığı rapor, 2 uzmanın, 5 hafta süreyle Irak’ta yaptığı araştırmalara dayanıyor.

147 sayfalık raporda, başta Amerika olmak üzere koalisyon kuvvetlerinin savaş sırasında sivil halkın zarar görmemesi için olağanüstü çaba gösterdiği belirtiliyor. Ancak raporda, savaş sırasında parça tesirli bomba kullanılmasının hata olduğu belirtiliyor.

Raporu hazırlayan uzmanlardan Bonnie Docherty, bu tip bombaların infilak ettiğinde bir kilometre çapında bir alana şarapnel yaydığını söylüyor, yerleşim alanlarında asla kullanılmaması gerektiğini savunuyor ve devamla şöyle diyor:

"Tek bir asker veya sivile karşı kullanılamadığı için, insan bulunan bir yere düşerse çevreye gelişigüzel ölüm saçıyor. Başka bir sorun da çevreye yayılan yüzlerce bombacıktan bazılarının patlamaması. Bunlar mayın gibi kalıyor, savaş bitse de yıllarca sivil ölümlere yol açıyor."

İnsan Hakları Gözlem’in raporunda, Amerika’nın Iraklı liderleri öldürmek için giriştiği operasyonlar da eleştiriliyor. Raporda, savaş sırasında, düşman tarafın liderlerini ortadan kaldırmaya çalışmanın devletler hukuku açısından meşru olduğu ancak Irak’taki operasyonlarda sadece masum sivillerin öldüğü belirtiliyor.

Rapora göre, bu amaçla gerçekleştiren 50 operasyonda hiçbir lider öldürülemez iken yaklaşık 100 sivil hayatını yitirdi.

Raporu henüz okumadığını vurgulayan bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, operasyonları savundu “Iraklı liderleri ortadan kaldırma girişimlerimiz başarılı olsaydı, savaş kısa sürer ve daha az insan ölürdü..” şeklinde konuştu.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Irak’ta parça tesirli bomba kullanılmasını da savundu, bu bombanın hem meşru, hem de, diğerlerine kıyasla, hedefe isabet etme ihtimalinin daha fazla olduğunu ileri sürdü.

İnsan Hakları Gözlem’in raporunda, koalisyon kuvvetlerine karşı direnen Iraklılar da eleştiriyor. Bonnie Docherty şunları dedi:

”Sivilleri kalkan olarak kullanıyor, Kızılay kisvesi atında faaliyet gösteriyor, askeri operasyonlara ambulanslarla gidiyor ve sivillerin hayatını umursamadan hastanelere camilere mevzileniyorlar."

Raporda, savaş sırasında Irak’ın elektrik ve haberleşme tesislerinin bombalanması ve Irak ordusundan geride kalan silah ve cephanenin imha edilmemesi de kınanıyor.

XS
SM
MD
LG