Erişilebilirlik

AB Zirvesi Başlıyor - 2003-12-12


Washington’un Avrupa Birliği’nin savaş karşıtı ülkelerine Irak’ta ihale ambargosu koyması üzerine, Türkiye iş çevrelerinin peşinden koşmaya başladıkları ülke oldu.

Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Brüksel’de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa özel sektörünün desteklediği Liberaller tarafından ağırlandı. Avrupa Liberal Parti liderleri yaptıkları açıklamada, AKP ile yakın ilişki kurmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Dışişleri Bakanı Gül’ün Verheugen ile bugün yapılacağı daha önceden açıklanan görüşmesi ise dün akşam gerçekleşti. Öte yandan, İtalyan dönem başkanlığına göre bir mucize olmazsa, liderler zirvesinin başarısızlıkla sonuçlanma rizikosu yüksek.

Belçika gibi Fransızca konuşulan ülkelerde bir halk tabiri vardır. Bir mobilya veya değerli bir eşyanın mutlaka bir kapıdan geçmesi gerekiyor ama geçti, geçecek bir genişlik söz konusu ise: "Ya geçer, ya da kırılır artık mucizeye kalmış..." derler. İşte, birkaç saat sonra Brüksel’de başlayacak olan zirveye Avrupa Birliği liderlerinin bu ruh haliyle gittiklerini söylemek abartı olmaz. Tarihlerindeki ilk ortak anayasaları ya zirvenin çıkış kapısından geçecek ve genişlemiş birlik anayasal temeller üzerine oturtularak yeni yıla girecek; Ya da, anayasal sorunların büyüklüğü Avrupa Birliği’ni temellerinden sarsacak...

Avrupa Birliği’nin geçmişini yakından takip edenler bilirler. Gerilim ve karşılıklı beklentilerin çıtası bu kadar yükseğe çıkarılıyorsa iki nedeni vardır: kamu oylarını felaket senaryosuna hazırlamak. Ama bu bugüne kadar hiçbir zaman gerçekleşmedi. Ya da liderler, sorunların üstesinden gelip, halklarına ‘gördünüz mü biz her türlü güçlüğün üstesinden gelebilecek büyüklükte bir aileyiz’ mesajı vermek ister.

Brüksel’deki bir başka sorun da trafik ve ulaşım. Kuş uçurtulmayan kentte, sendikalarla son anda mutabakat sağlanamazsa, kamu ulaşım vasıtalarını kullananlar greve gidiyorlar. Kentte meydana gelen önemli bir yangın, her gün milyonlarca aracın giriş yollarını felce uğrattığı gibi liderler zirvesinin kent merkezine yakın bir yerdeki Avrupa Birliği Konsey binasında yapılması nedeniyle çok sayıda giriş yolu da polis tarafından güvenlik gerekçesiyle, kesilmiş bulunuyor. İşte, çalışanlar, yıl sonu sınavlarına giren öğrenciler kente giriş yolu ararlarken, liderler de içine düştükleri tıkanıklıktan çıkma yolları arıyorlar; Ekonomi oksijen bekliyor; İş adamları sabırsızlanıyor; Çiftçiler, işsizler çözüm diye yakarıyor; Gençler bunalıma giriyor.

Bu arada gözler yeniden Türkiye tarafına çevriliyor... Amerika’nın, Avrupalı savaş karşıtlarını cezalandıran kararı Türkiye’yi yeniden ön plâna çıkartmış bulunuyor. Avrupalı liberal liderlerin Başbakan Erdoğan’a kırmızı halı sermelerinin başlıca nedeni de bu: Acaba, Irak ve bölgedeki pastadan Türkiye’nin işbirliğiyle pay alabilir miyiz? Zirve öncesinde Brüksel’de toplanan ve Avrupa iş çevrelerine yakınlıkları ile tanınan liberal liderler ile Erdoğan arasında bu konuda görüşmeler yapıldı mı, bilinmiyor. Çünkü Başbakan, "daha çok anayasa üzerinde görüşüldü" demekten öteye gitmedi. Bu arada Erdoğan’ın Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ve Avrupa Parlamentosu gibi kuruluşların liberal liderleriyle de ikili görüşmeler yaptığı bildirildi. Liberal liderler zirvesi ardından yapılan açıklamada Adalet ve Kalkınma Partisi’nin üyeliğinin de gündemde olduğu hissettirildi. Başbakan Erdoğan’ın danışmanları ise henüz kesin bir seçim yapmadıklarını, teklifleri değerlendirmekte olduklarını söylüyorlar.

Başbakan Erdoğan’ın ve Dışişleri Bakanı Gül’ün temaslarındaki en önemli konulardan biri de Kuzey Kıbrıs’taki seçimler ile, Türkiye’nin üyelik yolu üzerindeki engeller oldu. Liberal liderler, zirve toplantıları üzerine yaptıkları açıklamada Kıbrıs’taki seçimleri yakından izlediklerini ve adanın iki toplumunu yeniden birleştirmiş bir Kıbrıs ile Avrupa Birliği üyesi görmek istediklerini vurguladılar. Başbakan Erdoğan ise Brüksel’de yaptığı açıklamada Kıbrıs'ta "ne çözümsüzlük ne de ne pahasına olursa olsun bir çözüm" istediklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül, Avrupa Birliği zirve bildirisindeki Kıbrıs ve Türkiye paragraflarının iyileştirilmesi için başlattıkları girişimlerini bugün de sürdürecekler.

XS
SM
MD
LG