Erişilebilirlik

11 Aralık 2003 - 2003-12-12


11 Aralık tarihli Washington Times gazetesinde İstanbul’daki bombalı saldırılarla ilgili bir yorum dikkat çekiyor. Zeyno Baran ve Andrew Apostolou imzalı değerlendirmede, terörle mücadelede yeni bir cephe haline geldiği belirtiliyor ve Amerika ile Avrupa Birliği’nin bu mücadelede Türkiye’ye destek vermesi gerektiği görüşü ifade ediliyor:

"Türkiye’de yeni saldırılar yaşanacağına inanmak için her türlü neden var. Daha da kötüsü, bu saldırılara hemen tepki gösterilmesi söylemi de göz öznüne alındığında Türkiye, yanlış bir yola girebilir. Yapılması gereken şey, Türkiye’nin Amerika’daki ve Avrupa Birliği’ndeki müttefiklerinin sadece sözle yetinmeyen gerçek bir destek stratejisi izlemesi ve teröristlerle mücadelenin sonuç alıcı ancak Türkiye’nin Batı yanlısı yönelimine zarar vermeyecek bir biçimde yürütülmesinin sağlanmasıdır. Avrupa Birliği Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu ekonomik desteği sağlayabilir. Amerika da teknoloji ve örgütlenme becerisi konularında yardımcı olabilir. Hem Batı’nın hem de İslam dünyasının bir parçası olan Türkiye de, bu düşünsel mücadelede içeriden bir ülke olarak yer alabilir."

Amerika’nın savaşa karşı çıkan ülkelerin firmalarını Irak’taki ihalelere sokmama kararı bugünkü Amerikan gazetelerinde öne çıkan konulardan birisi. New York Times, Bush yönetiminin Irak için destek istediği müttefiklerini ihalelerden dışlamasının bire çelişki olduğuna dikkat çekiyor:

"Pentagon’un, Irak’ın yeniden yapılandırılması için Amerikan finansmanıyla yapılacak 18 milyar dolarlık ihalelerde Fransız, Alman ve Rus firmalarına yasak koymasından bir gün sonra, bu ülkelere Irak’ın borçlarını affetme çağrısı yapan Bush, kendini utandırıcı bir duruma düşürdü. Bush’un danışmanlarından bir çoğu, bu kararın Beyaz Saray’ın Irak savaşına karşı çıkan müttefiklerle ilişkileri düzeltme çabasına zarar vermesinden endişe duyduklarını söyledi. Üst düyey bir yönetim yetkilisi de, ihalelerden dışlandıklarını öğrenen dünya liderlerinin tepkisiyle uğraşmak zorunda kalan Bush’un, bu durumdan açık bir şekilde rahatsız olduğunu açıkladı."

Financial Times ise, Avrupa Birliği içinde yaşanan Anayasa tartışmalarına dikkat çekiyor. Gazete, Polonya’nın Brüksel’deki Avrupa Birliği zirvesinde Fransa ve Almanya’nın tavrına net bir şekilde karşı çıkmaya hazırlandığını duyuruyor:

"Anayasa taslağı, nüfusu fazla olan ülkelere daha fazla oy hakkı veren bir çifte çoğunluk sisteminin öngörüyor. Buna göre, bir kararın kabul edilmesi için, Birliğin toplam nüfusunun yüzde 60’ını barındıran üye ülkelerin toplam yüzde 50’si tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak Polonya Dışişleri Bakanı Wlodzimierz Cimoszewicz, bu sistemin Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya’ya alışılmadık bir güç vereceğini söylüyor. Taraflar, zor geçmesi beklenen zirve öncesinde kendi tavırlarını sertleştirirken, toplantıya liderlik yapacak olan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, bir anlaşmaya varılması noktaında umutlu olduğunu söyledi."

Christian Science Monitor ise, Amerikan ordusunun Irak’ta izlemeye başladığı sertlik politikasını eleştiriyor. Gazete, Irak’taki Amerikan birliklerinin Irak’ta yaptıkları ile İsrail ordusunun Filistin’deki yöntemleri arasında benzerlik kurarak, bu politikanın sonuç vermeyeceği uyarsında bulunuyor:

"İzlenen yöntemler arasında, şüphelilerin evlerinin yıkılması, bezdirici kontrol noktaları oluşturulması ve sivillere yönelik diğer toplu cezalar ile yaygın bir şekilde aşırı güç kullanımı bulunuyor. Bu taktikler hem ahlaki açıdan doğru değil hem de Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’ne göre yasa dışı. Ayrıca bu taktiklere yönelmek de uzak görüşlülükten yoksun bir politika. İsrail’de bile önde gelen bir çok strateji uzmanı, İsrail ordusun üç yıldır bu taktikleri uygulamasının Filistinlileri İsrail politikalarına karşı çıkmaya ikna edemediğini açıkça itiraf ediyor. İzlenecek tek yol, Başkan Bush ve danışmanlarının yönetimi Iraklılara bir an önce devredecekleri yönündeki söylemlerini hayata geçirmeleridir."

XS
SM
MD
LG