Erişilebilirlik

Haydar Aliyev Öldü - 2003-12-12


Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Ohio eyaletinin Cleveland kentinde tedavi görmekte olduğu hastanede öldü.

Son yıllarda sağlığı bozuk olan Aliyev, Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'nde uzun süre yattıktan sonra 6 Ağustos'ta Amerika'ya getirilerek Cleveland'da hastaneye yatırılmıştı.

Sovyetler Birliği dönemi dahil olmak üzere son 30 yılın büyük bölümünde Azerbaycan'ı yöneten Aliyev'in yerine, Ekim ayında yapılan seçimde oğlu İlham Aliyev cumhurbaşkanı seçilmişti.

Haydar Aliyev, 1969 yılında Azerbaycan Komünist Partisi Birinci Sekreteri ve böylece Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin lideri olmuştu.

1982 yılında Sovyet Komünist Parti Politbürosu üyeliğine getirilen Haydar Aliyev 1987'de, yolsuzluk suçlamasıyla bu görevden uzaklaştırılmıştı.

Moskova'dan Azerbaycan'a dönen Aliyev, siyasi ekibini kurarak 1993 yılında Milli Meclis başkanlığına seçilmişti.

1993 yılında o zamanki Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey'in başkent Baku'yu terketmeye zorlanması üzerine Aliyev, Ekim ayında Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmıştı.

Haydar Aliyev 1998'de muhalefetin boykot ettiği seçimde ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilmeyi başardı. Bu yıl başlarında, üçüncü kez seçime gireceğini ilan eden Aliyev daha sonra, sağlık durumunun bozulması üzerine adaylıktan çekildi.

Haydar Aliyev'in liderliği sırasında Azerbaycan, komşu Ermenistan'la arasındaki Dağlık Karabağ savaşını sona erdiren ateş-kes anlaşmasını ve Hazar Denizi petrollerinin Akdeniz'e akıtılmasını sağlayacak Baku-Tiflis-Ceyhan boru hattı anlaşmalarını imzaladı.

İnsan hakları grupları, Haydar Aliyev'i demokratik olmayan ve yolsuzluklara karışmış bir yönetimin lideri olmakla suçluyordu.

XS
SM
MD
LG