Erişilebilirlik

ABD'de İnsan Hakları İçin Yeni Örgütlenme - 2003-12-11


Amerika’da elliyi aşkın sendika ve insan hakları örgütü, 11 Eylül terör saldırıları sonrasında kaygı verici ölçüde arttığını söyledikleri insan hakları ihlallerini daha iyi takip edebilmek amacıyla Amerikan İnsan Hakları Ağı’nı kurdu.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü ve Amerikan Dostluk Hizmetleri Komitesi’nin (American Friends Service Committee) de bulunduğu örgütler, İnsan Hakları Ağı’nın kuruluşunu 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde açıkladı. Örgütler, Amerikan İnsan Hakları Ağı’nın öncelikli olarak Amerika’daki insan hakları ihlalleri hakkında bilgi paylaşımını hedeflediğini duyurdu.

Basın toplantısı düzenleyen katılımcılar, polis şiddeti ve cezaevlerinde bulunan siyahlarla Latin kökenlilerin sayısının yüksekliği gibi konularla yakından ilgileneceklerini belirtti.

Amerikan Medeni Haklar Birliği’nden Gregory Nojeim, örgütünün özellikle polisin Orta Doğu kökenli insanlara yaklaşımından ve 11 Eylül’den sonra terör zanlılarına yapılan kötü muameleden kaygı duyduğunu açıkladı:

“Tutuklanan insanların konuşmalarını sağlamak için küçücük ve soğuk yerlerde tutuldukları, gözlerinin bağlandığı, duvarlara çarpıldığı, acı verici pozisyonlarda durmaya zorlandıkları, uykusuz bırakıldıkları, başlarına siyah çuvallar geçirilerek uzun süre bu şekilde bırakıldıkları ve tıbbi bakımdan mahrum edildikleri söyleniyor. Bu iddiaları ortaya atanlar, insan hakları örgütü değildir. Bunları Adalet Bakanlığı’nın baş müfettişi söylüyor.”

Aralarında 11 Eylül sonrasında yürürlüğe giren Yurtseverlik Yasası’nın da bulunduğu yeni terörle mücadele yasalarını savunanlar ise, ihlallerin münferit olduğunu söylüyor. Bu görüşe destek verenler, masum insanların yanlışlıkla terör eylemlerinden dolayı suçlanmalarını önleyecek mekanizmalar olduğunu belirtiyor ve güvenlik makamlarına tanınan yetkilerin, halkı yeni terör saldırılarından korumak için gerekli olduğunu kaydediyor. İdam karşıtları arasında yer alan Ajamu Baraka, yeni oluşturulan İnsan Hakları Ağı'nın, insan hakları ihlalleriyle ilgili iddialar hakkındaki bilginin en iyi şekilde nasıl paylaşılacağı konusunda henüz bir yöntem belirlemediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG