Erişilebilirlik

Beyaz Saray Irak'taki İhalelerle İlgili Kararı Savundu - 2003-12-11


Amerika’nın Irak savaşına karşı çıkan ülkelere Irak’ta ihale verilmeyeceğini açıklaması tepkiye yol açtı. Avrupa Komisyonu kararın hukuki geçerliliğini soruşturacağını bildirdi. Komisyonun açıklamasında, bu kararın Amerika’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne olan taahhütleriyle çelişip çelişmediğinin inceleneceği belirtildi. Savunma Bakanlığı, ulusal güvenlik nedenlerini gerekçe göstererek, Irak’taki ihalelere, sadece savaşı destekleyen ülkeler ile Iraklı firmaların katılabileceğini açıklamıştı. Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan kararı şöyle savundu: “Amerikan vergi mükellefinin parasıyla yapılacak işler için ihalelerin Irak halkı ile Amerika’yla birlikte hareket eden ülkelere verilmesi son derece yerinde ve akla uygundur.” Sözcü öteki ülkelerin dışarıda bırakılmasının, cezalandırma olmadığını belirtti ve koalisyona bundan sonra katılacak ülkeler için durumun değişeceğini de kaydetti. Sözcü ayrıca savaşı desteklememiş olan ülkelerin, Madrid toplantısında vaat edilen bağışlarla yapılacak işlerin ihalesine girebileceklerini, ayrıca Amerikan şirketlerinin taşeronluk hizmetlerini de yerine getirebileceklerini kaydetti. İhalelere, Türkiye dahil 63 ülke katılabilecek. Savaşa karşı çıkan Fransa, Almanya ve Rusya kararı sert bir dile eleştirdi.

Karardan bir gün sonra, Washington’da Irak’ta iş yapmak isteyen şirketler için bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, ihale alan ülkelerin, başka ülkelerin şirketleriyle taşeron olarak sözleşme yapabilecekleri vurgulandı. Dünyanın en büyük lojistik ve petrol hizmetleri şirketi olarak tanınan Haliburton’u toplantıda temsil eden George Sigalos, Irak’taki işler için yardımcı şirketlere ihtiyaç duyduklarını şu sözlerle açıkladı: “Biz, bildiğiniz gibi büyük bir şirketiz. Fakat işimizin yüzde 71’ini taşeron olarak daha küçük şirketlere yaptırırız. Yüzde 71 çok büyük bir rakamdır. İster küçük, ister orta ve büyük bir şirketin temsilcisi olarak burada bulunuyor ve bizim çalışmalarımıza katılmayı istiyorsanız, hepiniz için fırsatlar mevcuttur... Mevcuttur, çünkü bütün bu işlerin yapılması gerekiyor.”

Irak’ta iş yapmak isteyen şirketlerin katıldığı toplantıda, okul ve yol inşaatı, sağlık ve bankacılık alanlarında birçok işin şu anda yabancı şirketler tarafından yapılmakta olduğu da belirtildi. Ayrıca 26’sı petrol alanında olmak üzere, iletişim, elektrik ve sulama sektörlerinde toplam 19 milyar Dolar tutarında proje bulunuyor.

XS
SM
MD
LG