Erişilebilirlik

Erdoğan ve Gül Brüksel'e Gitti - 2003-12-11


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları zirvesine katılmak üzere Brüksel'e gitti. Erdoğan, hareketinden önce yaptığı açıklamada, amaçlarının gelecek yıl sonunda Avrupa Birliği'nden müzakere takvimi alabilmek için gerekli zemini oluşturmak olduğunu söyledi. Yarın başlayacak iki günlük Brüksel zirvesinde, Erdoğan ve Gül'ün bazı ikili temaslarda bulunması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik yolunda aldığı mesafenin, siyasi düzeyde desteklenmesini beklediklerini söyledi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Meclis Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ve bazı AK Parti milletvekilleriyle birlikte Brüksel’e giden Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği anayasa taslağının şekillenmesinde de aktif katkı sağladığını belirtti.

Ankara, 2004 yılı sonunda Avrupa Birliği’yle üyelik müzakerelerini başlatmak istiyor. Avrupa Birliği de, bu sürenin bitiminden once, Türkiye’nin özellikle insan hakları konusunda bazı reformları gerçekleştirmesi ve Kıbrıs sorununa çözüm bulması konusunda ısrar ediyor.

Erdoğan hareketinden once yaptığı açıklamada, Ankara’nın beklentilerini dile getirirken, Brüksel zirvesinde, Türkiye’nin Birlik üyeliği yolunda ciddi bir mesafe aldığını, bir anlamda teyit edilmesini beklediğini ifade etti. Erdoğan, “Ülkemizin bu noktada hak ettiği desteği alacağından eminim" diye konuştu.

Başbakan zirveye ilişkin esas hedeflerinin, 2004 yılı Aralık’ında katılım müzakerelerinin başlatılması yönünde bir zemin oluşturabilmek olduğunu da sözlerine ekledi. Brüksel’deki Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne, sadece birliğe üye ülkeler katılabiliyor. Türkiye ise, Bulgaristan ve Romanya’yla birlikte, bu zirveyle eş zamanlı düzenlenecek olan Hükümetlerarası Konferans’a katılma hakkına sahip. Hükümetlerarası Konferans’ta, Avrupa Birliği anayasa taslağına son şeklin verilmesi de bekleniyor.

XS
SM
MD
LG