Erişilebilirlik

'Yahudi Yerleşim Birimleri Boşaltılabilir' - 2003-12-10


İsrail Başbakanı Ariel Şaron, hükümetin yakında Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerini tek yanlı olarak boşaltma kararı alabileceğini açıkladı.

Şaron, Filistinlilerle bir barış anlaşması imzalanması konusunda ciddi bir ilerleme sağlanamaması durumunda böyle bir adım atılabileceğini belirtti.

İlk kez Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerinin kaldırılmasından sözeden Şaron, bunu kendi deyimiyle İsrail’in genel güvenlik koşullarının geliştirilmesi olarak tanımladı.

Şaron, 2005 yılında bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını öngören uluslar arası yol haritası barış planına bağlılığının sürdüğünü de ifade etti. Ancak Şaron, hükümetinin, Batı Şeria’daki Yahudilerin bulundukları yerden ayrılarak İsrail içindeki bölgelere yerleştirilmesi de dahil olmak üzere, kısa vadede tek yanlı bazı adımlar atabileceğini vurguladı.

Şaron, İsrail Parlamentosu’nun Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’nin Salı günkü toplantısında yaptığı konuşmada, böyle bir gelişmenin, Filistinlilerle barış görüşmelerini başarısız olması durumunda, karmaşık ve çok boyutlu bir güvenlik ve diplomatik planın parçası olarak gündeme gelebileceğini kaydetti.

Şaron liderliğindeki Likud Partisi’nin bir üyesi olan Komite’nin Başkanı Yuval Steinitz, başbakanın açıklamalarına destek verdi. Steinitz, görüşmelerin başarısız olması durumunda, İsrail’in yol haritasının yerine kendi barış planını koymak zorunda kalabileceğini vurguladı.

Steinitz, “Eğer Filistin Yönetimi’nden bir müzkere ortağı çıkmayacağı açıklık kazanırsa, gelecekte mevcut durumu tek taraflı olarak yeniden şekillendirmemiz ve yol haritasından vazgeçmemiz gerekebilir.” diye konuştu.

Şaron’un planı koalisyon ortaklarının sert eleştirisine uğradı. Ulusal Dini Parti Lideri Şol Yahalom, yerleşim birimlerinin boşaltılması durumunda partisinin hükümetten çekileceğini açıkladı.

Yahalom, “Tek taraflı her hangi bir çekilmeye ve her hangi bir yerleşim biriminin boşaltılmasına karşıyız. Böyle bir şey olura, hükümetin ortağı olarak kalamayız.” dedi.

Aralarında Ulusal Birlik Partisi’nin de bulunduğu diğer sağ partiler de, Şaron’dan acil bir toplantı talebinde bulunarak, Başbakan’ın tam olarak ne yapmayı planladığını açıkça belirtmesi gerektiğini söyledi.

Yıllardır Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinin yayılmasında önemli bir rol oynayan Şaron, bu konudaki düşüncelerini gelecek hafta yapacağı bir konuşmada daha geniş biçimde açıklayacağını belirtti.

XS
SM
MD
LG