Erişilebilirlik

Demokrat Adaylar Arasında Howard Dean Önde - 2003-12-10


Eski Başkan Yardımcısı Al Gore’un, 2004 yılı Başkanlık seçimi Demokrat Parti aday adaylarından Howard Dean’i desteklediğini açıklamasının ardından, Dean’in rakipleri kampanyalarına hız verdi. Seçmenlerse, Başkan Bush’un karşısına Demokrat Partiden çıkacak adayın kim olacağını merakla bekliyor. Gore’un desteği Dean’in yürüttüğü kampanya için büyük bir haberdi. Ancak New Hampshire eyaletinde Demokrat adaylar arasında düzenlenen ve televizyondan yayınlanan tartışma programında Dean’in rakipleri bu haberden fazla etkilenmediklerini göstermeye çalıştı.

Tartışmayı yöneten sunucu, seçimlerde Bush’la yarışması durumunda Howard Dean’in galip gelip gelemeyeceğini sordu, buna yalnızca Dean olumlu yanıt verdi. Demokrat adaylar 19 Ocak'ta Iowa ön seçimlerinde birbirleriyle kıyasıya mücadele edeceklerini açıkladı. Başkanlık aday adaylarından Senatör John Kerry, oylar sayılıncaya kadar yarışın bitmiş sayılamayacağını söyledi.

Al Gore’un Dean’ı desteklemesinden en çok etkilenen aday Senatör Joseph Lieberman oldu. Lieberman, 2000 yılı seçimlerinde Al Gore’un Başkan Yardımcısı adayıydı. Gore’un 2004 yılı seçimlerine katılmayacağını açıklaması üzerine Lieberman, Başkanlık için partisinin adaylar yarışına girmeye karar vermişti.

Senatör Lieberman, “sahip olduğumuz değerlere önem veriyoruz. Orta sınıf için vergilerin indirilmesini ve iş dünyasıyla birlikte yeni iş olanakları yaratılması için çalışmak istiyoruz. Howard Dean ve Al Gore’un bu iki önemli konuda yanlış tarafta olduklarını düşünüyorum” dedi.

Kuzey Carolina Senatörü ve aday adaylarından John Edwards da, Demokratların Dean için bir taç giyme töreni düzenlemeyeceğini söyledi. Missouri’den Temsilciler Meclisi üyesi Richard Gephardt ise Başkan Bush’a karşı şansının yüksek olduğunu savundu. Son olarak Howard Dean rakiplerine yaptığı çağrıda, Al Gore’un kendisini desteklemesine kızanlara, Gore yerine kendisine saldırmalarını istedi. Dean, “Al Gore 2000 yılında gerçekte kazandığı ancak teknik olarak kaybettiği seçimler için çok çalıştı. Kendisi Başkan Bush’dan 500 bin oy daha fazla aldı ve bu yüzden buradaki kimse tarafından saldırıyı hak etmiyor,” dedi.

Tartışmanın önemli bölümünde adaylar Başkan Bush’un Irak politikasını eleştirdi. Adayların tamamı Birleşmiş Milletlerin ve uluslar arası toplumun Irak’taki rolünün arttırılması yönünde görüş bildirdi. Al Gore’un desteklediği Howard Dean, 9 Demokrat aday arasında en şanslı politikacı olarak görülüyor. Kamuoyu yoklamalarında da önde giden Dean, seçmenlerden de önemli miktarda mali destek görüyor.

XS
SM
MD
LG