Erişilebilirlik

Loğoğlu: 'Türkiye'nin Stratejik Önemi Daha da Artacak' - 2003-12-10


Çeşitli ülkelerin büyükelçilerine ev sahipliği yapan Maryland Üniversitesi’nin dünkü konuğu Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu’ydu. “Türkiye: Stratejik Ortak” başlıklı konuşmasında Loğoğlu Türk- Amerikan ilişkileri, Kongre'deki Ermeni soykırım tasarısı ve Türkiye’nin Orta Doğu’daki stratejik önemine değindi. Konuşmasına Türkiye ile Amerika’nın birer dost, ortak ve müttefik olduklarını vurgulayarak başlayan Büyükelçi Faruk Loğoğlu özellikle 11 Eylül'ün ardından Türkiye ve Amerika’nın terörle mücadelede yaptıkları uluslararası işbirliğinin önemini vurguladı.

Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin stratejik öneminin artacağını belirten Loğoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmemesi durumunda kimliğinden bir şey kaybetmeyeceğini buna karşın Avrupa Birliği'nin sadece benzer kimlik ve dinlerin bir arada bulunduğu bir ülkeler grubu olacağını söyledi. Türkiye’nin son yıllarda büyük gelişme gösterdiğini kaydeden Loğoğlu, Türkiye’nin AB için hazır olup olmadığını değil, AB’nin Türkiye için hazır olup olmadığını sormak gerektiğini belirtti. Loğoğlu, AB üyesi bir Türkiye’nin de Amerika için daha yararlı bir müttefik olacağını belirtti.

Konuşmasının ardından sorulara yanıt veren büyükelçi Türkiye’nin Amerika’ya yakınlığı Avrupa Birliği için sorun oluşturacak mı sorusuna karşılık olarak “İki şekilde de Türkiye eleştirilecektir” şeklinde yanıtladı. Amerika-Türkiye ve İsrail ortaklığının geleceği konusundaki bir soruya da Büyükelçi Loğoğlu, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkinin güçlü ve güven verici olacağını belirtti. İsrail’le iyi ilişkilerin bir kayıp değil kazanç olduğunu söyleyen Loğoğlu, Yol Haritasının henüz bir yere varamamasına rağmen Türkiye’nin barış çabalarında aktif rol aldığını belirtti. Bu iki ülkenin bölgedeki iki demokratik ülke olduğunu belirten Loğoğlu, Türkiye’nin İsrail'le siyasi, savunma, turizm ve ticaret alanlarında önemli ilişkisi olduğunu vurguladı.

Türk Ermeni ilişkileri ve hala bir sorun teşkil eden Ermeni soykırımı iddiaları konusunda da Loğoğlu, Amerikan Kongresinde bu konuda bir önerge bulunduğunu ve Türkiye’nin devamlı olarak bu konuda mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Loğoğlu Amerika’da Ermeni lobisinin geniş olması ve desteklenmesine, Türk lobisinin ise oldukça küçük olmasına dikkat çekti. Loğoğlu, Osmanlı arşivinin yanı sıra Erivan, Tiflis ve Moskova arşivlerinin de açılması konunun araştırılması gerektiğini belirtti ve şöyle konuştu:

"İki taraf arasındaki bu sorun Amerikan Kongresinde ya da Fransa Parlamentosunda çözülemez. Fransa Parlamentosu “Türkler soykırım yapmıştır” dediğinde Ermeniler açısından bir sonuç sağlanabilir ancak bu Türkler için geçerli olamaz. Bu sorunu sadece diyalog ve karşılıklı görüşmelerle çözebiliriz."

Loğoğlu, Kıbrıs sorununun en kısa zamanda çözülmesi ancak Kıbrıslı Türklerin kimlik ve güvenliğinin korunması gerektiğini vurguladı ve Kuzey Kıbrıs'ta Pazar günü yapılacak seçimlerin ardından Kıbrıs konusunun ayrıntılı olarak görüşülebileceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG