Erişilebilirlik

'Kıbrıs'ta Seçim Kıbrıs Halkının Meselesidir' - 2003-12-09


Ankara ve İstanbul’da bugün temaslarda bulunan Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman, İncirlik Üssü’nü kullanmaya devam etmek istediklerini söyledi. “Türkiye’de bizim gibi terör kurbanı bir ülke” diyen Grossman bu ziyareti, ABD Başkanı George Bush’un talimatı üzerine gercekleştirdiğini belirtti.

Grossman, Ankara’da Dışişleri Bakanı Gül ve Bakanlık Müsteşarı Ziyal’le yaptığı görüşmelerde, Amerika Birleşik Devletleri’nin yurt dışındaki askeri varlığında gerçekleştirmeyi düşündüğü değişiklikler hakkında bilgi verdi.

Grossman, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada soğuk savaş döneminin bittiğini, yeni tehditlerin ve yeni fırsatların ortaya çıktığını belirtti.

Grossman, İncirlik Üssü’yle ilgili planlarının sorulması üzerineyse, İncirlik’in bir Türk üssü olduğunu hatırlattı. Üssün, ABD tarafından da kullanılması için yıllarca düzenlemeler yapıldığına işaret eden Grossman, bu düzenlemelerin devam etmesini istediklerini belirtti.

Ülkesinin ve Türkiye’nin, terör kurbanı iki ülke olduklarını söyleyen Grossman, İstanbul’daki ve dünyanın diğer yerlerindeki saldırıların, Amerika'nın Irak’ta yaptıklarıyla ilgisi bulunmadığını belirtti. Grossman’ın, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ziyal’le yaptığı görüşmede, Kıbrıs konusu da gündeme geldi. Amerika’li yetkili, “Çok yakın bir gelecekte, bu konuda ilerleme olmasını bekliyoruz” dedi. Daha sonra İstanbul’a geçen Marc Grossman, Amerika’nin da, Türkiye’nin de, terör saldırılarına maruz kaldığını dile getirerek, “Bu savaşı birlikte kazanacağız” dedi.

Grossman, İstanbul’a gelişinin ardından 15 Kasım’da bombalı saldırı düzenlenen Neve Şalom Sinagogu’nu ziyaret etti. Burada yaklaşık 15 dakika beraberindeki heyetle incelemelerde bulunan Grossman daha sonra İstanbul Valiliği’ne geldi. Grosman, “ABD de, Türkiye de, terör saldırılarına maruz kaldı. Bugün buraya gelmek istememin sebebi de bu dayanışmamızı ve bu savaştasizin yanınızda yer aldığımızı göstermek. Bu savaşı birlikte kazanacağız” dedi. Grossman, İstanbul valisi Muammer Güler’i ziyaretinden sonra bir gazetecinin, “14 Aralık’ta KKTC’de yapılacak seçimlerden sonra ABD hükümeti nasıl bir sonuç görmek istiyor?” şeklindeki sorusu üzerine, şunları söyledi:

“Tabii, Kıbrıs’taki seçimler Kıbrıs halkının meselesidir. Amerikan hükümeti olarak bu seçimlerin mümkün olduğu kadar demokratik, açık ve saydam bir seçim olmasını istiyoruz. Seçimlerin aynı zamanda Annan Planı’nın ele alınarak görüşmelerin tekrar başlatılabilmesi için fırsat oluşturmasını da diliyoruz. Amerikan hükümeti olarak Annan Planı’nı destekliyoruz ve bizim dileğimiz; seçimlerden sonra mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde Annan Planı’nın görüşülmeye başlanması ve karşılıklı olarak bir sonuca ulaştırılması.”

Marc Grossman, Türkiye'deki temaslarını tamamlayarak, bu akşam Rusya’ya gitti.

XS
SM
MD
LG