Erişilebilirlik

Dış Politikada Yoğun Gündem - 2003-12-08


Ankara, Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri, Kuzey Kıbrıs'taki seçimler ve Türk-Amerikan ilişkileri açısından, dış politika gündeminin yoğun olduğu bir haftaya giriyor.

Son günlerde ardı ardına yaşanan terör saldırılarının yaralarını yeni saran hükümet, bu kez de yoğun dış politika gündeminin yaşanacağı bir haftaya giriyor.

Avrupa Birliği’nin yıl sonu zirvesi, 12-13 Aralık tarihlerinde Brüksel’de yapılacak. Bu zirvenin sonuç bildirgesinde yer alacak ifadeler, 2004 yılı sonunda, gerekli reformları tamamlaması durumunda, Avrupa Birliği’nden müzakere tarihi alması beklenen Türkiye için son derece önemli. Önümüzdeki yıl, bir anlamda Türkiye’nin üyelik için Avrupa Birliği’ni ikna etmesi gereken, uzun ve zorlu bir yıl olacağı anlamına geliyor. Buna bağlı olarak Kıbrıs konusu da Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecini ilgilendirecek diğer bir gelişme olacak.

14 Aralık Pazar günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılacak seçimin sonuçları, Ada’nın geleceğini ilgilendirmesi bir yana, aynı zamanda Türkiye’yi de Avrupa Birliği üyeliği yolunda önemli yükümlülükler altında bırakması bekleniyor. Bütün bu konular, terör konusuyla birlikte bugün Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nun ana gündemini oluşturuyor. Öğle saatlerinde bir araya gelen Bakanlar Kurulu’nda, İstanbul’daki saldırılarla ilgili terör soruşturmasında gelinen son durumun ele alınması ve bunun yanı sıra, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ve KKTC seçimlerinin ele alınması bekleniyor. Devlet Bakanı Abdüllatif Şener Pazar günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gitmişti. Bakan Şener’in ziyareti sırasında, Kıbrıs’ta yatırım yapacaklar için 160 milyon dolarlık bir destek sağlanacak olması, özellikle seçimler öncesinde gerçekleşen bir gelişme olması dolayısıyla, oldukça dikkati çekmişti. Ancak Bakan Şener, bu desteğin seçim öncesi aktarılan bir kaynak olduğu iddialarını yalanladı.

Öte yandan bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında, geçen hafta Amerika’ya giden Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in bu temasları konusunda da diğer bakanları bilgilendireceği öğrenildi. Türk-Amerikan ilişkileri çerçevesinde de, bu hafta yeni gelişmeler bekleniyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bugünkü açıklamasında, Amerika’da oldukları resmen onaylanan İmar Bank zanlıları Kemal ve Yavuz Uzan’ın iadesi için gerekli girişimlerin başlatıldığını duyurdu. Afganistan’da kaçırılıp serbest bırakılan Türk Mühendis Hasan Önal’ı kabulü sırasında konuşan Abdullah Gül, Uzan ailesine ilişkin olarak, “suçluların mevcut kanunlar çerçevesinde” Amerika’dan isteneceğini ve Türkiye’ye getirileceğini söyledi.

Türk-Amerikan ilişkilerini ilgilendiren diğer bir gelişme ise, Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman’ın siyasi istişarelerde bulunması için Türkiye’ye gelmesi olacak. Salı günü Türkiye’ye varması beklenen Grossman, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek ve Bakanlık Müsteşarı Uğur Ziyal’la bir araya gelecek. 1990lı yıllarda Türkiye’de büyükelçilik de yapmış olan Marc Grossman’ın Ankara’daki temaslarının ardından, İstanbul’a da geçerek, bombalı saldırıların olduğu bölgeleri ziyaret etmesi planlanıyor.

XS
SM
MD
LG