Erişilebilirlik

Putin Seçimlerden Memnun - 2003-12-08


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yapılan parlamento seçimlerinin, Rus demokrasisini güçlendirdiğini savundu. Ancak uluslararası gözlemciler, Devlet Başkanı Putin’le aynı görüşü paylaşmıyor.

Seçimleri izleyen uluslararası gözlemciler, seçimlerin serbest bir şekilde yapıldığını ancak birçok demokratik standarda uymadığını belirtti.

Batılı gözlemciler, oy verme sürecinde yaşananların Rusya’nın reformlara bağlılığı konusunda akla soru işaretleri getirdiğini vurguladı. Washington, gözlemcilerin kaygılarını paylaştığını ve Rus parlamentosunun demokratik reformlar için derhal harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Dünkü seçimin resmi olmayan sonucuna göre, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Birleşik Rusya Partisi ve onu destekleyen diğer partilerin yeni parlamentoda 2/3'lük bir çoğunluğa sahip olacağı bildiriliyor. Bu da gruba anayasayı bile değiştirme imkanı verecek.

Komünist Partisi’nin de parlamentonun alt kanadındaki sandalye sayısının yarıya indiği görüldü. Ancak dünkü seçimlerde en ağır kayba uğrayanlar, batıya yakın liberal görüşler benimseyen iki parti oldu, bu partiler %5 barajını aşamayarak parlamento dışında kaldı.

Bu arada uluslararası gözlemciler, seçimin demokratik standartlara uygun yapılmadığını belirtti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT’in Parlamentolar Birliği Başkanı Bruce George, gözlemcilerin, seçimi Rusya’nın demokratikleşmesi sürecinde geriye doğru bir adım olarak nitelediklerini bildirdi.

Bruce George, gözlemcilerin, devlet olanaklarının ve medyanın Birleşik Rusya Partisi lehine kullanıldığını tespit ettiğini ve bu durumun diğer partiler ve adayları için adil olmayan bir ortam yarattığını söyledi.

George, bu durumun, özellikle kırsal alanlarda yaşayan Ruslarda hayal kırıklığına yol açtığını ve seçime katılım oranını düşürdüğünü belirtti. Katılım oranı yüzde 50'nin altında kaldı.

Özellikle Sibirya ve Rusya’nın doğusundaki usulsüzlüklerin, Rusya’nın gerek Avrupa gerekse uluslararası standartlara uyma isteğinin ne kadar güçlü olduğunun sorgulanmasına yol açtığı belirtildi.

Avrupa Konseyi adına seçimleri izleyen David Atkinson de, seçimlerin uluslar arası standartlara tam olarak uymadığını söyledi.

Atkinson, Avrupa Konseyi'nin, üyesi olan diğer ülkelerde yaşayanların sahip olduğu demokratik standartlarla insan haklarının, aynen Rusya için de geçerli olmasını istediğini söyledi. Atkinson, "Ancak, şu son seçimlere bakıldığında, Rusya’nın daha alması gereken çok yol olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.

Uluslararası gözlemciler, seçimlerle ilgili koşulların, gelecek Mart ayındaki başkanlık seçimlerine kadar düzeltilmesi umudunu da dile getirdi.

XS
SM
MD
LG