Erişilebilirlik

Mayınlar Yüzünden Her Gün 50 Kişi Ölüyor - 2003-12-04


Birleşmiş Milletler, üretimi ve kullanımı uluslar arası anlaşmalarla yasaklanmış olmasına karşın dünyda gömülü on milyonlarca kara mayını yüzünden her gün ortalama 50 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler, Mayın Yasağı Anlaşmasının altıncı yıldönümü dolayısıyla mayınların temizlenmesi çalışmalarına yardım eden ülkelere gelecek yılki çalışmalar için 290 milyon dolar yardım çağrısı yaptı.

Dünyanın 64 ülkesinde 100 milyonu aşkın kara mayınının gömülü olduğu tahmin ediliyor ve bunların hepsinin sökülmesinin bin 100 yıl sürebileceği belirtiliyor.

Her gün, kara mayınları nedeniyle çoğu masum siviller olmak üzere ortalama 50 kişi yaşamını yitirirken, çok daha fazla insan yaralanıyor ve sakat kalıyor. Bir mayını satın almak için 3 dolar yeterli, ancak onu yerinden sökmek için bin dolar gerekiyor.

Afganistan ve Kamboçya topraklarının yüzde 35’i mayın yüzünden kullanılamıyor.

Mayın üretimi, satışı ve taşınmasını yasaklayan “1997 Ottawa Konvansiyonu”nu imzalamayan ülke sayısı 44. Bu sözleşmeyi imzalamayan ülkeler arasında Amerika, Rusya ve Çin de bulunuyor.

XS
SM
MD
LG