Erişilebilirlik

'Irak'ta İran ve Suriye'nin Parmağı Olduğu Söylenemez' - 2003-12-03


Irak’ta yakın zamana kadar görev yapmış olan bir Amerikalı yetkili, İran ve Suriye’nin, Irak’ta terörist eylemleri aktif olarak desteklediği yolundaki haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Amerika liderliğindeki koalisyon yönetiminin güvenlikten sorumlu eski yetkilisi Walter Slocombe, Londra’da bir konferansta, Irak’taki güvenlik sorunu üzerinde durdu.

Irak’ta sivil hedeflere ve koalisyon güçlerine bağlı askerlere girişilen saldırılardan kimin sorumlu olduğu konusunda farklı görüşler ileri sürülüyor.

Koalisyon Geçici Yönetiminin Güvenlik ve Savunmadan Sorumlu eski direktörü Walter Slocombe, militanların sıkı kontrol altındaki gruplar halinde faaliyet gösterdiğini, bu nedenle terörist faaliyet konusunda istihbarat toplamanın çok zor olduğunu söyledi.

Londra’da Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde konuşan Slocombe, terörist saldırıların çoğundan, devrik lider Saddam Hüseyin’e sadık birkaç bin kişilik bir grubun sorumlu olduğuna inanıldığını belirtti. Slocombe, intihar bombacılarının ise çoğunlukla yabancı teröristler olduğunu söyledi.

Irak’ta teröristlerin, komşu ülkeler İran ve Suriye’den resmen destek gördüğü yolundaki söylentileri ise reddeden Slocombe şöyle konuştu: “Suriye hükümetinin Irak’ta terörist eylemleri durdurmak için yapabileceği şeyler olduğu açık. Ancak bu Şam hükümetinin Irak’ta terörü aktif bir şekilde desteklediği anlamına gelmez. İran, Irak’ta nüfuzunu koruyup arttırma konusunda çok dikkatli davranıyor. Irak’taki saldırıları İran’ın aktif olarak desteklediği yolunda elde hemen hemen hiçbir kanıt yok.”

Amerikalı eski yetkili, Saddam Hüseyin rejimiyle yabancı terör grupları arasında bağlar bulunduğunu gösteren bazı kanıtların ortaya çıktığını ancak, 11 Eylül 2001’de Amerika’da girişilen terörist saldırılarda Irak’ın rolü olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını söyledi. Slocombe şöyle konuştu: “Saddam’ın terör örgütleriyle fiilen işbirliği yaptığı yolunda kanıtlar var. Ancak 11 Eylül’den sorumlu olduğu söylenemez. Bu konuda hiçbir kanıt yok. İşbirliği, muhtemelen bir miktar malzeme desteği, barınma ve haberleşme olanakları... Ama hepsi bu kadar...”

Walter Slocombe Irak’da istihbarat eksikliği ve koalisyon güçlerine zarar veren kültür farkı gibi sorunların üstesinden gelmek için yapılacak en iyi şeyin güvenlik sorumluluğunu hızla Iraklılar’a devretmek olduğunu söyledi. Amerika eski yetkili, bunun için de önümüzdeki bir yıl içinde 35 Iraklı asker ve 25 bin polis memurunun eğitileceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG