Erişilebilirlik

Mültecilik Başvurusunda Çeçenler Birinci Sırada - 2003-12-03


Birleşmiş Milletler’in yaptığı yeni bir araştırma, sanayileşmiş ülkelerden iltica hakkı isteyenlerin sayısında önemli bir düşüş yaşandığını ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin araştırmasına göre, Rusya Federasyonu’ndan gelenler, savaş sonrası Irak’tan gelenleri de geride bırakarak iltica hakkı arayanlar listesinde ilk sıraya yerleşti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin 29 sanayileşmiş ülkede yaptığı araştırmaya göre bu yılın Temmuz ve Eylül ayları arasında bu ülkelere, 116 binin biraz altında sığınma başvurusu yapıldı.

Yüksek Komiserliğin açıklamasına göre, 2003 yılının ilk dokuz ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla iltica başvurusunda bulunanların sayısında yüzde 20 oranında bir azalma yaşandı.

Raporun ortaya koyduğu bir başka önemli değişiklik de, en fazla iltica talebinde bulunanların kökeniyle ilgili. Büyük çoğunluğu Çeçen olan Rusya kökenliler, Iraklı mültecileri geride bırakarak ilk sıraya yerleşti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Rupert Colville, bu durumun, Çeçenistan’da devam eden istikrarsızlıkla açıklanabileceğini ifade etti.

“Çeçenistan dışına kaçmak zorunda kalanlar için bu, sürgünde geçen beşinci kış. Ayrıca, Çeçenistan’da güvenliğin sağlanamamış olması da bir faktör olabilir. Bunun dışında, komşu İnguşetya’ya sığınmış olan Çeçenler’de, en azından eve dönmeleri için kendilerine baskı yapıldığı yönünde bir algılama var. Bu algılayış da, bazılarının batıya yönelmelerine yol açmış olabilir.”

Araştırma, iltica talebinde bulunan belli başlı diğer grupların bir çoğunda, 2002’nin ilk dokuz ayına göre bir azalma olduğunu gösteriyor. İltica taleplerinde en büyük gerileme, Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre, daha önce en büyük iki mülteci grubunu oluşturan Iraklılar ve Afganlar arasında yaşandı. Sözcü Colville, bu durumu, Irak ve Afganistan’da yaşanan ve ülkedeki durumu kökünden değiştiren gelişmelere bağlıyor.

“Bu durumun, daha zengin ülkelere gelen Afgan ve Iraklıların sayısı üzerinde açık bir etkisi oldu. Afganların sayısında bu yıl da bir düşüş yaşandı. Geçen yılla kıyaslandığında bu yılın ilk dokuz ayında sayıları yüzde 48 oranında azaldı. Iraklıların sayısında da benzer bir düşüşü gözlemliyoruz. Halen süren çatışmaların sayısı çok da fazla değil ve bu bir etken olabilir. Ayrıca Avrupa ülkelerinin önlemlerini daha da artırmış olması da bir etken olabilir. Bu gelişme de bir ölçüde caydırıcı olmuş olabilir.”

Listede yer alan 29 ülke arasında en fazla iltica talebiyle karşılaşan ülke İngiltere. Onu, Amerika, Almanya ve Fransa izliyor. Araştırmaya göre, iltica talebinde bulunan Rusya kökenlilerin yarısından çoğu Avusturya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde bulunuyor.

XS
SM
MD
LG