Erişilebilirlik

Sinagog Saldırılarının Baş Zanlısı Tutuklandı - 2003-11-30


İstanbul’daki Sinagog saldırılarını düzenlediği öne sürülen ve Türkiye-İran sınırını geçmeye çalışırken yakalanan kişi, ülkenin anayasal düzenini şiddete dayanarak yıkmaya çalışmakla resmen suçlandı. Polis yakalanan kişinin kimliğini açıklamadı.

İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi, yakalanan kişiyi ilk sorgusunda tutukladı.

İstanbul emniyet müdür yardımcısı Halil Yılmaz, Salı günü yakalanan kişinin, Beth İsrael sinagoguna saldırıyı tertiplediğini ve 15 Kasım tarihinde saldırı emrini bizzat verdiğini söyledi. Yılmaz yakalanan kişiye, saldırı mevkiine götürülüp olayın tatbikatının yaptırıldığını belirtti.

NTV televizyonu yirmi yaşlarında gözüken sakallı ve eli kelepçeli kişinin fotoğrafını yayınladı. Kurşun geçirmez yelek giydirilmiş olan sanık, sıkı bir polis kordonuyla çevrili olarak görülüyordu.

60’dan fazla kişinin ölümüne, 900’den fazla kişinin de yaralanmasına yol açan dört saldırıyla ilgili soruşturma, toplanan önemli ipuçlarıyla hızla sürdürülüyor.

İstanbul’da bir hafta içinde İkisi Musevi, ikisi de İngiliz hedeflerine karşı girişilen dört ayrı saldırının sorumluluğunu, El Kaide ve onunla bağlantılı olduğu tahmin edilen örgütler üstlendi.

Ancak İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu soruşturmada şu ana kadar yabancı bir örgüt bağlantısının bulunamadığını belirtti.

İntihar saldırılarını düzenleyenlerin hepsi, Güneydoğu Anadolu’dan geliyor ve Hizbullah örgütüyle bağlantılı oldukları tahmin ediliyor. Türk yetkililer Hizbullah’ın İran’dan gizlice destek aldığını tahmin ediyor.

Bombalamalarla ilgili olarak şu ana kadar sorgulananlardan 20 kişi Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce tutuklandı. Soruşturmaya Amerikalı ve İsrailli uzmanlar da yardımcı oluyor.

XS
SM
MD
LG