Erişilebilirlik

Sinagog Saldırısının Planlayıcısı Yakalandı - 2003-11-29


İstanbul'daki Şişli Beth İsrail Sinagogu'na yönelik saldırı talimatını verdiği belirlenen kişi, Ağrı Gürbulak Sınır Kapısı'ndan İran'a geçiş yapmak isterken yakalandı.

İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Halil Yılmaz, zanlının Salı günü tutuklandığını ve bu kişinin Beth İsrail Sinagogu saldırısının planlayıcısı olduğunu açıkladı. Yılmaz, saldırı emrinin de bizzat bu kişi tarafından verildiğinin anlaşıldığını kaydetti.

İstanbul polisi, saldırı talimatını veren kişiye sabah saatlerinde, olay yerinde, İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı nezaretinde, tatbikat yaptırdı.

NTV Televizyonu zanlının tatbikat sırasındaki görüntülerini yayınladı. 20li yaşlarda olduğu tahmin edilen zanlı çelik yelek ve polis kordonu altında, saldırı ile ilgili detayları yetkililere aktardı.

15 Kasım’da ilk olarak iki ayrı Sinagog’a düzenlenen ve beş gün ardından HSBC bankası genel müdürlüğü ile İngiliz Başkonsolosluğu’nu hedef alan bombalı intihar saldırılarının ardından polis, çok yönlü soruşturma yürütüyordu.

Bomba yüklü araçlarla gerçekleştirilen saldırılarda en az 61 kişi hayatını kaybederken, 700den fazla kişi de yaralandı. Saldırıların sorumluluğunu el Kaide terör örgütü üstlendi.

Ancak İçişleri Bakanı Abdül Kadir Aksu, şimdiye kadar saldırıların yurt dışı bağlantısı bulunduğuna ilişkin bir delile rastlanmadığını açıkladı.

İntihar bombacılarının tamamının Güneydoğu Anadolu bölgesinden geldikleri ve İslami Gurup Hizbullah üyesi oldukları belirtiliyor. Ortadoğu’daki diğer Hizbullah örgütü ile aynı ismi taşıyan ancak bir bağlantısı olmayan bu gurubun İran tarafından desteklendiği iddia ediliyor.

Bu arada, bombalı saldırılarla ilgili tutuklanarak mahkemeye sevk edilenlerin sayısı da 20’ye yükseldi. Soruşturmaya, Amerika ve İsrail’den de güvenlik yetkililerinin yardım ettiği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG