Erişilebilirlik

Bush Irak’ı Ziyaret Eden İlk ABD Başkanı Oldu - 2003-11-28


Başkanın özel uçağı Bağdat hava alanına karanlıkta olağanüstü gizlilik ve güvenlik önlemleri altına indi. İniş pistinin ışıkları, uçağın bir saldırıya karşı hedef olma şansını en aza indirmek için söndürüldü.

Bir hafta önce bir kargo uçağı Bağdat hava alanından kalktıktan sonra yerden atılan bir füzenin isabet etmesi üzerine geri dönmek ve acil iniş yapmak zorunda kalmıştı. Bu olaydan sonra Bağdat hava alanı sivil uçak seferlerine kapatılmış bulunuyor.

Güvenlik nedenleriyle Bush’un ziyareti son derece gizli tutuldu. Beyaz Saray sadece birkaç üst düzey yetkilinin geziden haberi olduğunu bildirdi.

Başkan Bush, hava alanı binasındaki yemek salonuna bir perdenin arkasından girerken yüzlerce Amerikan askeri tarafından sevgi gösterileriyle karşılandı.

Bush, kendisini Bağdat’ta görmekten şaşıran askerlere Amerikan halkının şükran duygularını iletmek için Irak’a geldiğini söyledi:

”Amerikan halkına adına size bir mesaj getiriyorum. Verdiğiniz hizmetler için size teşekkür ediyoruz. Sizden gurur duyuyoruz. Amerikan ulusu tüm gücüyle arkanızdadır.”

Bağdat’ta iki buçuk saat kalan Bush, Şükran Günü yemeğini sivil yönetici Paul Bremer ve Koalisyon kuvvetlerinin komutanı General Ricardo Sanchez ile birlikte yedi. Bush, yemeğe davetli Irak Yönetim Konseyinin bazı üyeleriyle de sohbet etti. Bush, tarihte Irak’ı ziyaret eden ilk Amerika başkanı oldu.

XS
SM
MD
LG