Erişilebilirlik

Kıbrıs Rum Kesiminde Kadın Ticareti Kontrol Edilemiyor - 2003-11-27


Kıbrıs Rum hükümetinin hazırladığı bir rapor, Rum kesiminde, kadın ticaretinin kontrol edilemez bir hale geldiği belirtiliyor. Bu kadınların çoğu Doğu Avrupa ile eski Sovyet Cumhuriyetlerinden geliyor.

Rapora göre, her yıl Kıbrıs’tan, Avrupa ve Arap ülkelerinde fuhuş yapmak üzere iki bir kadar kadın geçiyor. Kıbrıs Rum hükümeti soruşturma yetkililerinden İliana Nicalaou’nun hazırladığı raporda, bu kadınlardan çoğunun, daha iyi bir yaşam standardına ulaşma özlemiyle ev işleri, çocuk bakımı türünden işler yapmak üzere adaya geldikleri belirtiliyor. Ancak bu kadınların çoğu fuhşa sürükleniyor, fiziki ve psikolojik sömürüye hedef oluyor.

Rapor bu durumdan, hükümetin büyük ölçüde sorumlu olduğunu belirtiyor. Kıbrıs Rum Göçmen Dairesi’nin, seks sanayinin eline düşme olasılığının büyük olduğunu bilerek, bu kadınlara vize vermesi, raporda eleştiriliyor.

Avrupa Birliği’ne üye olmasına altı ay kala yayınlanan bu raporun, hem ülkede hem de Brüksel’deki insan hakları dairelerinde ciddi sorunlar yaratması bekleniyor. Adalet bakanı Doros Thedorou Amerika’nın Sesi muhabirine, raporun bulgularını doğruladı.

"Bu kadınların seks ticaretiyle ilgili işlerde çalıştıkları doğrudur."

Adalet bakanı yabancı kadınların Kıbrıs’a gelmeye karar verirken seks ticaretiyle ilgili bir işte çalışacaklarını da bildiklerini belirtiyor. Ancak bakan Kıbrıs Rum tarafının, diğer ülkelerdeki kadın ticareti için bir merkez haline geldiğini kabul etmiyor.

"Bu kadınların Kıbrıs’a gelip bir süre kaldıktan sonra başka ülkelere geçtikleri yolundaki izlenim doğru değil. Bu kadınların yüzde 97 gibi çok büyük bir bölümü sözleşmeleri bitince geldikleri ülkeye dönüyor ve sadece yüzde üçü Lübnan’a ve çok küçük bir bölümü de Suriye’ye gidiyor. Bu bakımdan Kıbrıs’ın öteki ülkelerdeki seks ticareti için bir merkez haline geldiği söylenemez."

Ancak bir başka hükmet yetkilisi olan Aristos Chartas ,yayınladıkları raporun doğruluğunda ısrar ediyor ve hükümetin bu konuda mutlaka önlem alması gerektiğini belirtiyor.

"Yaklaşık iki yıldır araştırma yapıyoruz. Sanayide çalışanlarla konuştuk ve hazırladığımız raporda, Kıbrıs’ın bu kadınlar için hem nihai hedef olduğunu, hem de bir geçit teşkil ettiği sonucuna vardık."

Rapor Adalet ve İçişleri bakanlarının toplantısında değerlendirilecek.

Seks ticaretiyle mücadele amacıyla Moskova’da kurulmuş bulunan Melek Koalisyonu adlı gönüllü bir örgüt, her yıl 50 bin Rus kadının sahte iş önerileriyle fuhuş ve seks ticaretine sürüklendiğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG