Erişilebilirlik

24 Kasım 2003 - 2003-11-24


Gürcistan’da Devlet Başkanı Edvard Şevardnadze’nin istifasına yol açan gelişmeler 24 Kasım tarihli Amerikan gazetelerinde geniş yer buluyor. Gazeteler, iktidar değişimini “kansız devrim“ olarak tanımlarken, yapılan yorumlarda Çekoslavakya’daki kadife devrimle benzerlik kuruluyor. Christian Science Monitor, Şevardnadze’nin istifasını vermesinde ordunun muhalefet saflarına geçmesinin etkili olduğunu vurguluyor:

"Şevardnadze’nin istifası, güvenlik güçlerinin bir kısmının muhaliflere katıldığı haberleriyle birlikte geldi. Göstericiler parlamento dışında bayraklar sallayıp, sloganlar atarken sert yüzlü askerler de binanın içinde bulunuyor. “Bütün Gürcistan burada“ diyen Albay Ghia Chomamina, “Eğer Şevardnadze’nin adamları tek bir kurşun bile atarlarsa, bu onların sonu olur“ diye konuşuyor. Aslında parlamento binasındaki askerler, muhaliflere katıldıklarını açıklayan birliklerden sadece biri. Muhalefet liderleri ise, yaşananları 1989 yılında Çekoslavakya’da komünizmin sonun getiren kadife devrime benzetiyorlar."

Bugünkü Amerikan gazetelerinde Perşembe günü İstanbul’da yapılan intihar saldırılarının yankıları da sürüyor. New York Times, saldırıları yorumlarken Türklerin, Avrupa Birliği’ne oldukları gibi girmek istediklerini savunuyor:

"Geçmişte yapılan kamuoyu yoklamaları Türk halkının büyük bir çoğunluğunun Avrupa Birliği’ne girmek istediğini ortaya koysa da, son günlerde halkla yapılan birebir görüşmeler, bu isteğin de bir sınırı olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin bekleyiş süresi arttıkça, aslında kendilerini istemediğini düşündükleri bir Birliğe üye olmak için yalvarmak isteyenlerin sayısı da azalıyor. Türkiye, Avrupa Birliği’nin taleplerini karşılamak için aralarında Kürtçe yayın yapılmasına izin veren ve ordunun günlük siyasetteki etkisini azaltan bir dizi yasal reform yaptı. Ancak Avrupa Birliği, bu ay açıkladığı ilerleme raporunda, Türkiye’nin üyeliğiyle Kıbrıs sorununun çözümü arasında ilişki kurarak çıtayı bir kez daha yükseltti. Ancak Türkiye’de birçok kişi, Avrupa Birliği’nin kronik tatminsizliğini, ülkenin Avrupa yanlısı politikalar izlemesi için uydurulan bahaneler olarak görüyor, Türkiye’nin Kıbrıs’ta taviz vermesi durumunda bile üyeliğinin garanti olmadığını söylüyor."

Washington Post gazetesi ise İstanbul’daki intihar eylemlerini yapanların geçmişte Hizbullah örgütüyle bağlantılı olduğunu hatırlatıyor. Gazete, Hizbullah’ın bir zamanlar devlet tarafından desteklendiği iddialarına yer veriyor ve eylemcilerden üçünün Bingöl kökenli olmasına dikkat çekiyor:

"Bingöl’de bir çok insan, eylemleri yapmakla suçlananların ailelerinden değil, devletten bir cevap bekliyor. Batı yanlısı ve laik bir ülke olan Türkiye’nin, bu bölgede dört yıl öncesine kadar, ayrılıkçı Kürtlere karşı bazen yararlı bulduğu bir araç olarak radikal islamı desteklediği biliniyor. Resmi soruşturmalara göre, Hizbullah olarak bilinen kanlı yeraltı örgütü devlete ait cephanelerden silah aldı, ve bu örgütün işlediği sanılan yüzlerce cinayet resmi olarak görmezden gelindi. Şimdi, Başkan Bush’un deyimiyle Türkiye’yi terörle mücadelede bir cephe ülkesi haline getiren altı gün içinde dört bomba yüklü aracın patlamasının ardından, bölge sakinleri çıkarlar uğruna aşırılığı desteklemenin sonuçlarını sorguluyor."

XS
SM
MD
LG