Erişilebilirlik

Gül: 'Soruşturmada İlerleme Sağladık' - 2003-11-21


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İstanbul’daki saldırılarla ilgili olarak gözaltına alınanlar bulunduğunu açıkladı.

Gül, İstanbul'da İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'la birlikte düzenlediği basın toplantısında, yedi kişinin tutuklandığı yolundaki haberlerle ilgili olarak henüz açıklama aşamasına gelinmediğini söyledi.

İngiliz Bakan da yeni saldırılara karşı tedbirli olunması gerektiğini belirtti ve Türkiye’ye aldığı sıkı önlemler için teşekkür etti. Jack Straw, saldırıların El-Kaide tarafından yapıldığını gösteren izler bulunduğunu belirtti. Bakan daha önce dünkü saldırıda hedef binalardan biri olan İngiliz Konsolosluğunun bulunduğu bölgede incelemeler yaptı. İngiliz bakanın İstanbul ziyareti sırasında geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Saldırıda Başkonsolos Roger Short hayatını kaybetmişti. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin yeni terörist saldırılara hedef olabileceği uyarısında bulundu. Amerika ve İngiltere, Türkiye’de yeni saldırılar planlandığı yolunda istihbarat alındığını belirterek vatandaşlarına, Türkiye’ye seyahat etmemeleri uyarısında bulundu.

Saldırılarda ölen 30 kişiden 24’ünün kimliği belirlendi. Bu arada Başkan Bush, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı arayarak taziyetlerini bildirdi ve teröre karşı ortak eylem önerdi. Beyaz Saray sözcüsü iki liderin teröre karşı omuz omuza savaşma sözü verdiklerini açıkladı.

İstanbul'da İngiliz hedeflerine yönelik iki ayrı bombalı saldırıdan bir gün sonra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, gazetecilere olayla ilgili yürütülen soruşturmada ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Gül, İstanbul'da İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'la birlikte düzenlediği basın toplantısında, "Bazı kişiler tutuklandı ancak bu kişiler hakkında bilgi vermek için henüz çok erken olduğu kanısındayım" dedi.

Gül bu açıklamayı yaparken Hürriyet gazetesi saldırılarla ilgili olarak 7 kişinin tutuklandığını bildirdi. Gazeteye göre polis iki intihar bombacısının Türk vatandaşı olduğunu ve Cumartesi günü sinagog saldırılarını yapan kişilerle yakın ilişkisi bulunduğu sanıyor. İstanbul’da İngiliz konsolosluk binasında inceleme yapan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, saldırılarla ilgili tüm belirtilerin, El-Kaide ve yandaşı örgütler tarafından düzenlendiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Nitekim El Kaide'ye bağlı olduğu bilinen Ebu Hafız el Mesri Tugayları adlı el-Kaide’ya bağlı bir örgüt, İstanbul'da geçen Cumartesi ve dün girişilen saldırıların sorumluluğunu üstlendi. İslamcı Büyük Doğu Akıncıları Cephesi İBDA-C adlı Türk örgütü de dört saldırıyı el Kaide ile birlikte düzenlediğini bildirmişti.

İngiliz Dışişleri Bakanı Straw, uluslararası teröristlerin saldırılarına uluslararası düzeyde karşılık verilmesi gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti: "Gerçek şu ki, Türkiye’de bir hafta içinde meydana gelen iki ayrı saldırı, daha önce dünyanın diğer yerlerinde, Endonezya, Suudi Arabistan, Fas, Avrupa ve Amerika’da düzenlenen saldırıları izledi. Bu, uygar dünyayı temsil eden bizlerin küresel bir tehditle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Bu tehdide küresel düzeyde karşılık vermek zorundayız."

Türkiye’nin uğradığı terör saldırıları, ülkenin ağır ekonomik krizden yeni çıkmaya başladığı bir döneme rastladı. Saldırılar, Türkiye için hayati önem taşıyan turizm sektörünü ve yabancı yatırımları olumsuz etkileme tehlikesi yarattı.

XS
SM
MD
LG