Erişilebilirlik

20 Kasım 2003 - 2003-11-20


Başkan Bush’un İngiltere gezisine geniş yer ayıran 20 Kasım tarihli Amerikan gazeteleri, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun açıklaması beklenen İran’ın nükleer programıyla ilgili raporunda Washington yönetiminin istediği ölçüde sert ifadelerin yer almayacağı haberleri de dikkat çekiyor. Amerikan basını Cumartesi günü İstanbul’da düzenlenen intihar saldırılarını gerçekleştirenlerin kimliklerinin belirlendiği haberine de geniş yer veriyor. Christian Science Monitor, bu saldırlardan yola çıkarak yaptığı yorumda, El Kaide bağlantılı militanların Batı’ya karşı savaşta cepheyi genişlettiklerini belirtiyor:

"Ay başında Suudi Arabistan’da düzenlenen saldırıyla birlikte ele alındığında İstanbul’daki intihar eylemlerinden çıkarılacak üç önemli sonuç var. İlk olarak El Kaide, eğittiği militanlar sayesinde bir çok bölgeye ulaşabiliyor. İkincisi, liderlerinin ve kadrolarını uğradığı yenilgiye rağmen el Kaide hala doğrudan veya taşeronları aracılığıyla eylem yapma kapasitesine sahip bir güç olarak dikkate alınmalı. Son olarak da, Örgütün sayıları 100 bin olarak tahmin edilen eğitilmiş üyeleri, Amerika’ya hizmet ettiğini düşündüğü Müslümani kadın, çocuk herkesi öldürmeye hazır. Eğer Amerika ve müttefikleri El Kaide’nin müslüman kardeşlerini öldürme isteği konusundaki acımasızlığını öne çıkartan bir propganda kampanyası yürütebilirse, bu örgüte karşı bir nefret uyandırabilir."

Financial Times ise, Kıbrıs sorununun Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği önünde ciddi bir engel oluşturduğu yönünde bir habere yer veriyor. Gazete, Brüksel mahreçli haberinde İngiltere’nin Türkiye’den Kıbrıs sorununu çözmesini istediğini duyuruyor:

"Bir çok ülkenin de desteğini arkasına alan İngiltere, Türkiye’ye eğer önümüzdeki aylarda Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek siyasi bir anlaşmaya varılırsa Türkiye’nin 2005 başında Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerine başlama ihtimalinin büyük ölçüde artacağını bildirdi. Türkiye’nin reformları uygulamadaki başarısının öenli bir etken olacağını söyleyen Bir İngiliz hükümet yetkilisi, “Yine de Kıbrıs konusu ayrı bir değerlendirme. Kıbrıs’ta bir anlaşma sağlanması, atmosferi tamamen değiştirebilir“ diye konuştu. Türkiye ise, adanın Avrupa Birliği’ne katılacağı önümüzdeki Mayıs ayına kadar bir anlaşma sağlanamaması durumunda üyelik müzakerelerine başlama şansının tehlikeye gireceği yönündeki Avrupa Komisyonu raporundan şikayetçi. Komisyonun rapordaki sert ifadeleri ise, bir anlaşma olmaması durumunda Avrupa Birliği’nin bir kısmı işgal altında olan bir ülkeyi üye olarak alacak olmasından duyulan ve üye ülkeler tarafından da paylaşılan endişeyi yansıtıyor."

Washington Post gazetesi ise Gürcistan’da ay başında yapılan Parlamento seçimleri sonrasında iktidarla muhalefet arasında yaşanan gerginliğin uluslararası boyutuna dikkat çekiyor. Büyük bir stratejik öenme sahip olan Gürcistan’daki seçimlere hile karıştırıldığını belirten gazete, Cumhurbaşkanı Edvard Şevardnadze’nin bu yolsuzluğu onaylaması durumunda batılı müttefiklerini kaybedebileceğinin altını çiziyor:

"Rusya, hiçbir zaman Gürcistan’ın bağımsızlığını gerçekten kabullenmedi ve hala bu ülkede, uluslar arası anlaşmalara aykırı olarak askeri üsler bulunduruyor. Bush yönetimi yetkilileri ise, Şevardnadze’ye eğere seçim yolsuzluğunu kabul ederse, Gürcistan’ın NATO ve Avrupa Birliği üyeliği şansını kaybedebileceği uyarsında bulunuyor. Şevardnadze, Rus üslerinin bulunduğu Acara bölgesini yöneten Aslan Abaşidze’nin de baskısı altında bulunuyor. Kendi partisinin bölgede kayıtlı seçmen sayısından on binlerce daha fazla oy aldığını öne üren Abaşidze, bunun kabul edilmemesi durumunda bağımsızlık ilan etme tehdidinde bulunuyor. Seçimlerden hemen sonra Ermenistan’da Rusya dışişleri bakanıyla görüşen Abaşidze, ardından Moskova’ya geçerek Putin’e yakın yetkililerle bir araya geldi. Eğer Şevardnadze, bu şantaja boyun eğerse, görevini sürdürmek için Abaşidze’nin desteğini alabilecek ancak bölgede Rusya’nın emperyal etkisini yeniden tesis etmeye çalışan Putin’e karşı direnme şansı da azalacak."

XS
SM
MD
LG