Erişilebilirlik

Bush: 'Irak'ta İşe Devam Edeceğiz' - 2003-11-16


ABD Başkanı George W. Bush, koalisyon güçlerine yönelik saldırıların artmasına rağmen, Amerika’nın Irak’ta işe devam edeceğini söyledi.

Bush’un bu görüşleri, bugün BCC televizyonunda bir söyleşide yayınlandı.

Bu hafta İngiltere’ye gidecek olan Bush, Irak’ın eski lideri Saddam Hüseyin’in bu saldırıların arkasında olup olmadığını bilmediğini belirtti.

Başkan Bush ayrıca Irak’taki geçici hükümetin, görevi Amerika liderliğindeki Yönetim Konseyi’nden 2004 yılının Haziran ayında teslim almasından sonra Amerika’nın ülkeyi hemen terk etmeyeceğini söyledi.

Irak Geçici Yönetim Konseyi Başkanı Celal Talabani dün yaptığı açıklamada, Haziran sonunda geçici bir yönetimin ülkede kontrolü devralarak yeni bir anayasa taslağı hazırlayacağını ve 2005 yılının sonlarına doğru seçimlerin yapılacağını duyurdu.

Başkan Bush, İngiltere Başbakanı Tony Blair’le, Guantanamo’da tutuklu olan İngiliz vatandaşlarının durumunu da görüştüklerini söyledi.

Bush, bu konuda Blair’le ortak bir çözüm arayışı içinde olduklarını söyledi. Blair, tutukluların iadesi konusunda ülkesinde bir süredir baskı altında bulunuyor.

Başkan Bush, İngiliz mahkumların, Afganistan’da Amerikan ordusu tarafından yapılan operasyonlar sırasında ‘Yasadışı Düşman Savaşçı’ olarak tutuklandığını belirtti.

Mahkumlara iyi muamele edildiğini de kaydeden Bush, İngiliz tutukluların uluslararası standartlara uygun bir askeri mahkemede yargılanacaklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG