Erişilebilirlik

Sinagog Saldırıları İntihar Eylemi Olabilir - 2003-11-16


Türkiye, 23 kişinin ölümüne neden olan dünkü sinagog saldırılarının şokunu yaşıyor. İki sinagogu hedef alan saldırıları kimin gerçekleştirdiği henüz belirlenmiş değil ancak yapılan incelemeler intihar eylemi olasılığını güçlendiriyor.

Anadolu Ajansı, saldırıları araştıran ekiplerin, eylemin uluslararası intihar bombacılarının işi olduğuna inandığını duyurdu.

Olayla ilgili olarak 4 kişi sorgulandı ancak delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakıldı.

300 kilogramdan fazla patlayıcı maddenin kullanıldığı saldırılar sonrasında İstanbul’a giden İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le yaptığı ortak basın toplantısında teröre karşı top yekün mücadele çağrısında bulundu.

Şişhane'deki Neve Şalom ve Şişli'deki Beth İsrael sinagoglarında meydana gelen patlamalarda yaralananlardan büyük bir kısmı taburcu edilirken, 71 kişinin tedavisi hala sürüyor. Yaralılardan dördünün durumunu ağır olduğu belirtiliyor.

Türkiye Hahambaşılığı saldırıda ölenler için Salı günü toplu bir tören düzenleneceğini açıkladı.

Aynı anda yapılan saldırılarda ölenler arasında en az 6 Musevi var. Ölenlerin çoğu bombalama sırasında yakından geçen Müslümanlar ve bölgede yaşayan kişiler.

Bu arada saldırılarla ilgili teknik ayrıntılar da giderek netleşiyor. Güvenlik güçlerinin incelemesi sonucunda, amonyum sülfat, nitrat ve sıkıştırılmış akaryakıt karışımından oluşturulan tahrip gücü yüksek el yapımı bombaların kullanıldığı belirledi.

Bombaların toplam ağırlığının ise 300 ila 400 kilo olduğu saptandı. Her iki saldırıda da kullanılan kamyonetlerin plakalarının sahte olduğu tespit edildi. Polis şimdi kamyonetlerin şase ve motor numaralarından bir ipucu yakalamaya çalışıyor.

Arap tenli bir kişiye ait olduğu sanılan cesedin dokusu ile infilak eden kamyonetin direksiyonunda bulunan deri dokusunun bir birini tutması intihar saldırısı olasılığını güçlendiriyor.

Saldırlar sonrasında gözaltına alınan dört kişi ise, emniyetteki sorgulamaları sonrasında olayla bir ilgileri olmadığı tespit edilerek serbest bırakıldı.

Böyle bir saldırıyı Türkiye’den lojistik destek almadan hiçbir yabancı örgütün gerçekleştiremeyeceği düşüncesini taşıyan güvenlik güçleri operasyonları Van, Bingöl, Batman, Diyarbakır, Şırnak illerine de kaydırdı.

Saldırılarla ilgili istihbarat ve güvenlik önlemleri konusundaki tartışmalar sürerken, Hahambaşı İshak Haleva, 'alınan önlemler olmasaydı, ölü sayısının 700-800'e kadar çıkabileceğini' söyledi. Bu arada 7 kişilik bir İsrail ekibi de İstanbul’a gelerek çalışmalara başladı.

ZAKA adlı ekibin, arama, kurtarma, bilgi toplama ve kimlik belirleme çalışmaları konusunda uzman oldukları belirtiliyor.

Saldırıların ardından İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom da İstanbul’a gelerek Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le birlikte incelemelerde bulundu.

Şalom daha sora düzenlenen ortak basın toplantısında, Türk hükümetinin en kısa sürede olayın sorumlularını yakalamak için elinden geleni yapacağına inandığını belirtti.

İsrailli bakan, teröre karşı ortak mücadele çağrısı da yaparak “Artık terörizmin her yeri vurduğunu kavramanın vakti geldi. Uluslararası camia birlikte çalışmalıdır. Bu teröristlere karşı hep birlikte mücadele edersek, o takdirde bu mücadeleyi biz kazanırız” dedi.

Abdullah Gül de, “Musevi vatandaşlarımıza karşı yapılan bu saldırı, bütün Türkiye’ye karşı yapılmış bir saldırı gibidir” diye konuştu.

Saldırıların gerçekleştiği sinagoglarda incelemelerde bulunan Başbakan Recep Tayip Erdoğan ise, saldırıları kimin yaptığına ilişkin kesinleşen bir bilginin olmadığını söyledi.

Erdoğan, “Terör artık dünyada uluslararası bir boyuta ulaşmıştır. Onun için de uluslararası ortak bir mücadele platformu gerekmektedir” dedi.

XS
SM
MD
LG