Erişilebilirlik

'Suriye Diyaloga Açık' - 2003-11-15


Irak, Suriye ve Ürdün’ü ziyaret eden Amerikan Kongre heyeti önceki gün Washington’a döndü. Heyet üyeleri dün düzenledikleri basın toplantısında temaslarında edindikleri izlenimleri aktardı.

Temsilciler Meclisi'nin, her iki partiye bağlı 10 üyesinden oluşan heyet 5 günlük ziyaretleri sırasında Irak Yönetim Konseyi yetkilileriyle görüştü, Suriye ve Ürdün’de temaslarda bulundu. Heyete başkanlık eden Temsilciler Meclisi Uluslararası Operasyonlar Ödenek Alt Komisyonu üyesi, Cumhuriyetçi Milletvekili Jim Kolbe, Amerikan askerlerine düzenlenen saldırılara ve yeniden imar sürecindeki aksamalara rağmen Irak’taki durumdan umutlu olduğunu söyledi ve "Önümüzde zorlu bir yol olduğu muhakkak. Üstlendiğimiz ağır bir yük var. Ama bu görevi mutlaka tamamlayacağız. Bu mücadeleden başarıyla çıkacağımıza eminim" dedi.

Heyetin Demokrat Partili üyelerinden Jim Moran ise Irak konusunda daha karamsar bir tablo çizdi ve "Korkarım, işler tam anlamıyla yola girmeden önce çok daha zorlu bir dönemden geçmemiz gerekecek" diye konuştu.

Başkan Bush’a Irak'ta savaş yetkisi vermeyi reddetmiş olan Jim Moran ve Kongre'nin öteki birçok üyesi Irak'ta egemenliğin Iraklılara devri konusunda yavaşlıktan şikayet ediyor. Basın toplantısında bu konuya değinen Jim Moran, Iraklıların 6 ay içinde sandık başına giderek yeni anayasayı hazırlayacak geçici bir hükümet seçmesinin daha iyi bir yöntem olacağını söyledi.

Heyet başkanı Cumhuriyetçi Jim Kolbe ise böyle bir yönteme sıcak bakmadığını belirtirken "Bu aşamada geçici hükümetin liderliğini üstlenebilecek bir isim yok, zaten başlangıçta yönetim konseyi oluşturulmasının nedeni de buydu" dedi.

10 kişilik Amerikan Kongre heyeti Bağdat ve Kerkük’teki temaslarının yanı sıra Suriye ve Ürdün’ü de ziyaret etti. Şam’da Devlet Başkanı Beşar Esad’la da görüşen heyetin başkanı Jim Kolbe, Suriye liderinin diyaloğa açık olduğunu belirtti, heyet olarak Şam’dan Irak’ta istikrar çabalarına katkıda bulunmasını istediklerini söyledi.

Suriye bankalarında tutulan, devrik Saddam Hüseyin rejimine ait 500 milyon Doları belirleyen Şam yönetimine bu çabasından dolayı teşekkür eden Kongre üyesi Jim Moran ise "Suriye’yle ilişkilerimizi daha yapıcı bir ortama çekebileceğimizi gösteren umut verici belirtiler var" diye konuştu.

Ancak Kongre’nin Suriye’ye yaptırım öngören tasarıyı son günlerde yasalaştırması, Suriye’yle Amerika arasındaki ilişkileri gerginleştirmiş bulunuyor.

Temsilciler Meclisi üyesi Jim Kolbe, Esad’la görüşmeleri sırasında, diplomatik ve ekonomik yaptırımları sıkılaştıran tasarının, Şam’ın terörizmle mücadelede yetersiz kalmasına bir tepki olarak yasalaştırıldığını, Suriye liderine izah ettiklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG