Erişilebilirlik

Patlayan Araçlardan Biri Güvenlik Kameralarıyla Belirlendi - 2003-11-15


İstanbul’da iki Sinagog yakınında meydana gelen patlamalar en az 20 kişinin ölümüne neden oldu. Beyoğlu’nda bulunan Neve Şalom Sinagogu ile Şişli’deki Betyaakov Sinagogu’na düzenlenen iki ayrı bombalı saldırıda, 250’den fazla da yaralı var. Saldırıların El-Kaide tarafından gerçekleştirildiği ihtimali üzerinde duruluyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, saldırıları “uluslararası bağlantılı bir terör eylemi” olarak tanımlaması da bu ihtimali güçlendiriyor.

İstanbul Muhabirimiz Soner Kızılkaya'nın haberi:

İlk patlama saat 09:25 sıralarında Osmanbey Rumeli Caddesi’ndeki Betyaakov Sinagogu önünde meydana geldi. Hemen ardından, Kuledibi’ndeki Neve Şalom Sinagogu önünde de bir patlama yaşandı. Patlamaların şiddetiyle ortalık bir anda savaş alanına döndü. Çevrede bulunan bir çok araç ve bina da hasar gördü. İstanbul İl sağlık müdürlüğü saldırılarda 20 kişinin öldüğünü 257 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralılar derhal hastanelere kaldırıldı. Polis ekipleri olay yerlerindeki incelemelerini hala sürdürüyor. Neve Şalom Sinagogu’nun güvenlik kamera görüntülerinde, patlamanın sinagog önüne sabah park edilen kırmızı renkli bir otomobilde gerçekleştiği belirlendi. Polis tarafından incelemeye alınan görüntülerde sabah saatlerinde Neve Şalom Sinagogu’nun önüne kırmızı renkli Kartal marka bir otomobil park edildiği, bu aracı park eden bir kişinin olay yerinden ayrıldığı görüldü. Görüntülerde, patlamanın da bu araçta gerçekleştiği fark edildi.

Betyaakov Sinagogu’na düzenlenen saldırıda patlayan bombanın de bir otomobile yerleştirildiği belirtiliyor. Polis açıklamasında patlamalara TNT tipi patlayıcı maddenin neden olduğu kaydedildi. Emniyet yetkililerinin İstanbul’da meydana gelen patlamanın hangi tür bombayla gerçekleştiğini belirledikten sonra eylemin nasıl ve kimler tarafından yapıldığına dair kesin değerlendirmenin yapılabileceği kaydedildi. Saldırıların ardından Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürlüğü’nü telefonla arayan bir kişi, bombalı eylemi terör örgütü İBDA/C adına üstlendiklerini belirtti. “Eylemlerinin ileriki tarihlerde devam edeceğini” söyleyen aynı kişi, eylemi Müslümanlar’a yapılan baskıyı önlemek için gerçekleştirdiklerini söyedi.

İstihbarat yetkilileri ise El-Kaide örgütü ihtimali üzerinde duruyor. Yaralıları ziyaret eden İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise, eylemi henüz üstlenen olmadığını söyledi. Ancak, Aksu, “Sadece ülkemizdeki örgütleri değil, uluslararası bütün örgütleri değerlendireceğiz” diyerek olayın sorumlularının yurtdışı kaynaklı olabileceği imasında bulundu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün saldırıların uluslararası bağlantılı bir terör olayı olduğu yönündeki açıklaması da El Kaide şüphesini güçlendirdi. Saldırılar başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından sert ifadelerle kınandı. Olayın hemen ardından İsrail de, Türkiye’ye yardım önerisinde bulundu. İsrail, iki ülke dışişleri bakanları arasında yapılan görüşme sonucunda varılan mutabakat doğrultusunda emniyet ve istihbarat görevlilerinden oluşan bir araştırma heyetini Türkiye'ye gönderdi. İstanbul polisi de Musevi okullarında ve sinagoglarda güvenlik önlemlerini artırdı.

XS
SM
MD
LG