Erişilebilirlik

Bakteri Yiyen Sentetik Virüs Üretildi - 2003-11-14


Amerikalı bilimadamları, laboratuvar ortamında yapay yaşam yarattı. Amerika Enerji Bakanı Spencer Abraham, sentetik genlerden, bakteri yiyen bir canlı üreten bilimadamlarının bu çalışmasını övgüyle karşıladı. Çalışmanın, gelecekte sağlık ve çevre alanlarında önemli kazanımlar sağlaması bekleniyor.

Biyolojik Enerji Alternatifleri Enstitüsü araştırmacılarından Craig Venter liderliğindeki bir grup Phi-X adını verdikleri bu virüsü 14 gün gibi çok kısa bir süre içinde yarattıklarını söyledi.

Amerikalı araştırmacılar, yapay genleri kullanarak virüs oluşturdu. İnsan yapımı bu virüs, bakteri yiyen cinsten. Daha önce de yapay ortamda virüs üretmeyi başaran araştırmacılar olmuştu. Ancak bu son buluşta, virüsün çok çabuk elde edildiği bildirildi.

1978 yılında Amerikalı araştırmacıların genetik kodunu çözmeyi başardığı ilk canlı organizma, Phi-X diye adlandırılan, insanlar için zararsız bir virüstü. Uzmanlar, bu virüsü oluşturan kimyasal maddelerin, DNA’sını yani fiziksel özelliklerini ortaya çıkarmıştı.

Son çalışmada ise Washington yakınlarındaki Biyolojik Enerji Alternatifleri Enstitüsü’nde çalışan araştırmacı Craig Venter ve arkadaşları, mevcut DNA parçalarını kullanarak yeni bir Phi-X virüsü oluşturmayı başardı.

Araştırmacılar daha önce de DNA parçalarını birleştirerek çocuk felci virüsünü elde etmişlerdi. Ancak o zaman kullanılan yöntemle, bu işlem 3 yıl sürmüş, üstelik virüste hatalı genler de oluşmuştu.

Buna karşılık Phi-X virüsünü yeniden yapmak 14 gün sürdü; hiçbir hatalı gen de meydana gelmedi. Oluşturdukları yapay virüsün, orijinali gibi aynı etkinlikte bakteri öldürebildiğini söyleyen uzman Venter, sonuçların yakında Amerika'da çıkan "Science" - "Bilim" dergisinde yayınlanacağını bildirdi.

Amerika Enerji Bakanlığı tarafından desteklenen projenin amacı, enerji üretiminde biyolojik yöntemlerden yararlanmak ve çevrenin temizlenmesine yardımcı organizmalar yaratmak. Enerji Bakanı Spencer Abraham bu konuda şöyle dedi: "Çok uzak olmayan bir gelecekte, özel üretilmiş mikropların kömür santrallerindeki emisyon sistemleri içinde yaşadığını ve fosil bir yakıt olan kömürden kaynaklanan zararlı karbondioksit gazlarını temizlediğini düşünün... Bu sayede kömürden enerji elde etmek, hidroelektrik santrallar kadar temiz bir yöntem haline gelebilir. Hatta bu buluş sayesinde yakın gelecekte kirli suların temizlenmesi ve radyoaktif atıkların zehirli etkilerini azaltacak mikroplar yetiştirilmesi konusunda da önemli ilerleme sağlayabileceğimizi sanıyorum."

Araştırmada kullanılan yöntemlerin, daha iyi aşılar elde edilmesi ve hastalıklara dayanıklı tarım ürünlerinin geliştirilmesi gibi alanlarda da işe yarayabileceği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG