Erişilebilirlik

BM'den El Kaide ve Taleban Raporu - 2003-11-13


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, el Kaide ve Taleban’la mücadeleyi hızlandırmaya hazırlanıyor.

Birleşmiş Milletler’in El Kaide-Taleban Yaptırımlar Komisyonu Başkanı, alınan önlemlerin bu grupların etkinliklerini azaltmada başarılı olamadığını söyledi.

Yaptırımlar Komisyonu Başkanı, Şili Büyükelçisi Heraldo Munoz, Güvenlik Konseyi’ne dün sunduğu raporda, El Kaide ve Taleban’ı kontrol etmek için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Munoz, terörist örgütlerin Birleşmiş Milletler yaptırımlarından kaçmak için buldukları yolların giderek daha da iyileştiğini söyledi.

Şili Büyükelçisi, Birleşmiş Milletler üyelerinin yarıdan azının el Kaide’nin mali faaliyetlerinin izlenmesi için işbirliği yaptığını belirtti.

Heraldo Munoz, işbirliği yapan ülkelerin bile tam bir bilgi sağlamadığını ve bu durumun da teröristlerin işini daha da kolaylaştırdığını vurguladı.

Munoz, el Kaide’nin yaptırımları atlatma şeklinden de kaygı duyduklarını söyledi.

Büyükelçi, üye ülkelerin banka hesaplarını dondurmaya istekli olduğunu ancak buna rağmen, el Kaide’ye bağlı kişi ve kuruluşların çoğu zaman bir şekilde işlerini yürüttüklerini bildirdi.

Munoz, yaptırımlar konusunda işbirliği yapmayan 100den fazla ülkenin adlarını yıl sonundan önce Güvenlik Konseyi’ne bildireceğini belirtti.

Büyükelçi, Yaptırımlar Komisyonu’nun el Kaide’nin karadan havaya füzeler almaya çalışmasından büyük kaygı duyduğunu da vurguladı:

Büyükelçi Munoz, konunun son derece acil olduğunu, El Kaide’nin son derece hızlı hareket ederek parayı bir ülkeden diğerine gönderebildiğini söylüyor. Büyükelçi, el Kaide’nin küresel bir terör örgütü olduğunu her zaman anımsamamız gerektiğini de belirtiyor.

Güvenlik Konseyi, 11 Eylül terörist saldırılarından hemen sonra yaptırımları onaylamıştı.

Bu yaptırımlara göre üye ülkelerden el Kaide ile bağlantısı olan kişi ve kuruluşların mallarına el koymaları isteniyor.

Komisyon Başkanı ve Şili Büyükelçisi Heraldo Munoz, raporunu sunduktan sonra, Güvenlik Konseyi üyelerinin yaptırımları güçlendirmeye hazır göründüklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG