Erişilebilirlik

PKK/KADEK Kendini Lağvetti - 2003-11-11


PKK örgütü’nün yerine kurulan KADEK’in kendini feshettiği bildirildi. Örgütün lağvedilme kararının, 26 Ekim’de Kuzey Irak’ta toplanan KADEK Kongresi’nde alındığı belirtildi.

Örgüte yakınlığıyla bilinen Mezopotamya Haber Ajansı’nın internet sitesinde duyurulan bu karar 1 buçuk ay önce alınmış olsa da, henüz Ankara için sıcak bir gelişme sayılıyor. Türk yetkililer bu konuda henüz resmi bir tepki vermedi. Ancak gayrı resmi tepkiler, PKK-KADEK’in bu kararının, özellikle diğer ülkelerin terörist örgüt listelerinden çıkmaya yönelik “taktik bir manevra” olduğu yönünde.

Örgütü lağvetme kararının, oybirliğiyle ve yeniden yapılanmaya yol açması için alındığı bildirildi.

Fransız AFP Ajansı’na dayandırılan haberde, Kuzey Irak’ta KADEK tarafından dağıtılan yazılı bir bildiride, “yeni ve daha demokratik bir yapının kurulabilmesine yol açmak için” KADEK’in lağvedildiği açıklandı. Lağvetme kararının 26 Ekim’de Kuzey Irak’ta yapılan KADEK Kongresi’nde oy birliğiyle alındığı bildirildi. Açıklamada, yeni yapının Kürt halkının çıkarlarının temsil edilmesine, daha geniş katılım sağlayacağı ifade edildi.

Kararı internet sitesinde yayınlayan Mezopotamya Haber Ajansı, fesih kararının alındığı örgüt toplantısına Avrupa, Orta Doğu ülkeleri ve Kafkasya’dan 364 delegenin katıldığını duyurdu. Ancak haberde bu lağvetme kararının amacının, örgütün yeniden yapılanmasına yol açma ve uluslararası ölçütlerde daha kabul edilir bir oluşumun kurulması olduğuna dikkat çekildi.

Örgütün lağvetme kararını duyurmasından önce, Kuzey Irak’ta Amerikan güçleri, peşmergeler ve PKK/KADEK militanları arasında önceki gün bir çatışma yaşandığı bildirilmişti. Dün de Dışişleri Abdullah Gül tarafından doğrulanan ve 8 Kasım tarihinde meydana gelen bu çatışmanın ayrıntıları henüz ulaşırken, olayda bir Iraklı sınır polisinin öldüğü, 13’ünün de yaralandığı bildirildi. Bu 13 sınır polisinin PKK/KADEK örgütünce esir alındığı ve Amerikan birliklerince esir alınan bir PKK militanıyla değiştirildiği belirtildi.

Çatışma hakkında Amerikalı yetkililer tarafından herhangibir açıklama yapılmadı.

XS
SM
MD
LG